Rokers met coronavirus meer kans om ernstig ziek te worden: Stichting tegen Kanker raadt aan om nu te stoppen

Coronavirus: Stichting tegen Kanker raadt rokers aan om nu te stoppen
pixabay

De Stichting tegen Kanker waarschuwt mensen om te stoppen met roken tijdens de coronacrisis. Onderzoek toonde namelijk aan dat er een verband is tussen roken en de ontwikkeling van een ernstige vorm van Covid-19. Het is niet zo dat rokers sneller besmet raken met het coronavirus. Wel lopen rokers een groter risico om kunstmatige beademing of reanimatie nodig te hebben eenmaal ze het virus opgelopen hebben. 

Pixabay

Studies hebben aangetoond dat rokers met Covid-19 een groter risico lopen om een ernstige vorm van de ziekte te ontwikkelen die kunstmatige beademing of reanimatie vereist. Het is niet zo dat rokers sneller besmet raken met het coronavirus. Daarom laat de Stichting tegen Kanker in de Mediahuis-kranten weten dat voor rokers meer dan ooit een goed idee is om te stoppen met hun slechte gewoonte.

Nu stoppen, meteen resultaat

Roken zorgt voor de beschadiging van de trilhaartjes in de luchtwegen. De beweging van die haartjes is nodig om stof, bacteriën, virussen en slijm uit de luchtwegen te halen. Bij rokers die ook maar een paar dagen stoppen, komt dat beschermingsmechanisme terug. Zo zouden hartstochtelijke rokers toch nog beter kunnen herstellen van een infectie.

De Stichting tegen Kanker beseft dat de coronacrisis heel wat onzekerheid en angst met zich meebrengt, waardoor het niet eenvoudig is om te stoppen met roken. 

Wie moeite heeft om te stoppen met roken, kan hulp inroepen via Tabakstop.be. Ook kan je terecht op het nummer 0800/11.100.

Gesponsorde artikelen