Duitse groenen vallen Vivaldi aan

De Duitse minister van Energie, Steffi Lemke, reageert giftig op de Belgische beslissing om de kerncentrales langer open te houden. De Duitse groenen leken de afgelopen dagen de deur voor zo’n verlenging ook bij hen open te zetten. Maar nu doet Lemke die dicht.

  • “Een kleine bijdrage aan de energievoorziening zou grote economische, juridische en veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Dat zou niet verstandig en niet te rechtvaardigen zijn“, zo stelde ze in de Duitse media.
  • Meteen roepen de Duitsers ook hun juridische middelen in: ze eisen dat er een grensoverschrijdend milieueffectenrapport komt. Dat is wettelijk verplicht, en omdat Duitsland relatief dicht tegen Doel en Tihange ligt, moet ook daar de bevolking bevraagd worden.
  • “Zeker in crisistijden als deze vind ik een levensduurverlenging op gronden van bevoorradingszekerheid niet verdedigbaar. Dat kan ons zelfs nog kwetsbaarder maken”, zo beukte Lemke nog verder in op de Belgische beslissing, terwijl de groene zusterpartijen wel in Vivaldi mee beslisten.
  • Bij Groen sussen ze de irritatie weg: “Ja, dat dossier leeft inderdaad in de streek van Aken, aan de grens”. En ook: “De Duitse beslissing om niet te verlengen heeft meer te maken met technische details. Al hun centrales zijn van de oudste generatie. Dat was gewoon niet meer mogelijk om die te verlengen. Dan is de discussie uiteraard veel makkelijker.”

Meer
Lees meer...