Europees parlement vraagt landen om te stoppen met Zwarte Piet

Europese landen moeten hun “racistische en afrofobische tradities” stopzetten. Dat valt te lezen in een resolutie van het Europees parlement die is goedgekeurd. Zij willen onder andere Zwarte Piet zien verdwijnen.

Sinds de dood van George Floyd door overdreven politiegeweld in de Verenigde Staten bijna een maand geleden zijn over heel de wereld protestacties geweest tegen systemisch racisme. De roep van die Black Lives Matter-manifestaties om politieke veranderingen, krijgt gehoor.

Resolutie in Europees Parlement

Ook in het Europees parlement stond het thema gisteren op de agenda. Daar werd met 493 stemmen voor, 104 stemmen tegen en 67 onthoudingen een resolutie aangenomen tegen racisme.

In die resolutie veroordelen Europarlementariërs de verschrikkelijke dood van George Floyd en soortgelijke moorden elders in de wereld. Ze steunen de vreedzame demonstraties van Black Lives Matter en keuren de plunderingen en brandstichtingen af.

“Racistische en afrofobische tradities”

De resolutie spreekt zich ook uit tegen elke vorm van blank superioriteitsgevoel en erkent dat racisme een alledaags probleem is in de EU. Racistische en xenofobe uitlatingen vallen niet onder de vrijheid van meningsuiting. Ze vragen dan ook aan de lidstaten om een einde te maken aan het etnisch profileren bij rechtshandhaving, terrorismebestrijding en immigratiecontroles. Ook roepen ze op voor meer diversiteit bij de politie.

Het Europees parlement wil dat EU-instellingen en lidstaten het “historisch onrecht en misdaden tegen de menselijkheid begaan tegen de mensen van kleur” officieel erkennen. Daarmee lijkt de resolutie te vragen voor verontschuldigingen van bepaalde landen voor hun koloniaal verleden.

Tot slot vragen ze aan de lidstaten om “racistische en afrofobische tradities, zoals blackface” te veroordelen en er zich niet mee in te laten. Een van die tradities die het Europees Parlement liever ziet verdwijnen in Zwarte Piet.

Vlaamse Europarlementsleden

Van Vlaamse kant stemden Guy Verhofstadt (Open Vld), Kathleen Van Brempt (sp.a) en Petra De Sutter (Groen) voor het amendement over blackface. Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Filip De Man (Vlaams Belang), Tom Vandendriessche (Vlaams Belang), Geert Bourgeois (N-VA), Assita Kanko (N-VA), Johan Van Overtveldt (N-VA), Hilde Vautmans (Open Vld) en Kris Peeters (CD&V) stemden tegen. Cindy Franssen (CD&V) onthield zich.

Meer
Lees meer...