Ondanks Europese sancties onderhandelt Hongarije met Rusland voor de aankoop van gas

En alweer toont Hongarije zich de paria van Europa. Hongaars minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó trok donderdag namelijk naar Rusland voor gesprekken met enkele regeringsleden, en is op zoek naar een deal om 700 miljoen kubieke meter aan Russisch gas aan te kopen. Dat Europa net meer van het Russische gas wil afblijven en de dag voordien een plan op tafel legde om 15 procent minder gas-afhankelijk te zijn van Rusland, lijkt Hongarije alvast niet te deren.

Voor Russische regeringsleden is het grondgebied van de EU sinds de inval van Oekraïne zo goed als verboden terrein. Maar Europese politici blijven welkom in Rusland. Nadat in April de Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer naar Moskou trok om op Poetin in te praten een eind te maken aan de oorlog met Oekraïne, was het deze keer de beurt aan Hongaars minister van Buitenlandse Zaken en een nauwe bondgenoot van premier Viktor Orban, Péter Szijjártó. Die bezocht Moskou echter met heel andere doelen.

Energiezekerheid voorop

In Rusland ontmoette Szijjártó zijn tegenhanger Sergej Lavrov, vicepremier en minister voor Handel en Industrie Denis Manturov en vicepremier en minister voor Energie Alexander Novak. Szijjártó probeerde namelijk een deal voor de aankoop van 700 miljoen kubieke meter aan Russisch gas in de wacht te slepen. “In de huidige internationale situatie is het belangrijkste voor ons om de energiezekerheid van Hongarije voorop te stellen”, werd de Hongaar geciteerd op de persconferentie in Moskou.

Zijn Russische tegenhanger Lavrov, die breed glimlachend op de foto ging met Szijjártó, gaf aan dat de verkoop van gas aan Boedapest “onmiddellijk wordt doorgestuurd en bestudeerd”. “Ondanks de moeilijke internationale situatie en de wil van enkele partners om de sancties tegen Rusland verder op te drijven, gaat onze interactie verder”, zei Lavrov voor de meeting.

Dat precies Hongarije alweer beslist de Europese bondgenoten tegen de schenen te schoppen, en in deze situatie met de billen bloot zet, verbaast nog weinigen. Guy Verhofstadt, voormalig premier en nu Europees parlementslid voor Open Vld/ALDE, fulmineert op Twitter: “Hongarije was al actief bezig de Europese eenheid te ondermijnen, maar gaat nu ook Rusland actief helpen! Ondemocratische regeringen hebben geen plaats aan de Europese tafel, dus kunnen we ons afvragen of Hongarije nog lid van onze Unie kan blijven onder het leiderschap van Orban?”

EU dient nationale belangen

Hongarije plaatst al langer de nationale wetgeving en nationale belangen boven de Europese, maar schrikt er niet voor terug Europees geld aan te wenden om net die nationale belangen te dienen. Waar premier Orban in de eerste dagen van de invasie van Oekraïne nog ten volle achter de Europese sancties tegen Rusland stond, keerde hij al snel op zijn stappen terug. Wapenleveringen aan Oekraïne mochten niet door zijn grondgebied passeren, laat staan dat Hongarije zelf zou leveren.

De doorslaggevende factor is echter, zoals wel vaker, de energievoorziening. Hongarije riep op 13 juli de ” energienoodtoestand” uit, en kondigde aan geen energie meer uit te voeren naar buurlanden. Er was simpelweg te weinig. “Er is waarschijnlijk niet genoeg gas in Europa voor de herfst en winter”, werd Orbans stafchef Gergely Gyulás geciteerd. Hongarije kiest nu dus eieren voor zijn geld en kiest, alle Europese sancties ten spijt, toch weer voor Russisch gas.

(fjc)

Meer
Lees meer...