Europese Unie wil buitengrenzen weer open op 1 juli

Reis vakantie
Shutterstock

De Europese Unie heeft zijn plannen voorgesteld om op 1 juli te beginnen met een “geleidelijke en gedeeltelijke” heropening van de buitengrenzen. Op dit moment mogen alleen EU-burgers de EU binnenkomen, maar dat wordt dus binnenkort uitgebreid.

De buitengrenzen van de Europese Unie zijn al sinds midden maart grotendeels gesloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Alleen EU-burgers die in het buitenland zaten, mogen nog terug naar hun eigen land komen. Intern mag er stilaan ook steeds meer gereisd worden van het ene Europese land naar het andere en komt toerisme zelfs stilaan weer op gang. Maar over de buitengrenzen was tot nu toe nog niets bekend.

Vorige week liet Europees Commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson nog weten dat ze vindt de EU-landen de grenscontroles stilaan moeten beginnen afbouwen. “Ik ga voorstellen dat de lidstaten alle controles aan de binnengrenzen zo snel mogelijk opheffen”, zei ze afgelopen vrijdag. “Ik denk dat het tijd is om ons terug open te stellen.”

“Geleidelijke en gedeeltelijke opheffing van het reisverbod”

De meeste Europese landen lijken dat ook van plan te doen tegen 15 juni. Twee weken later zou het dan al tijd kunnen zijn om de buitengrenzen van de EU te openen. Dat liet Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Josep Borrel vandaag weten. Hij gaat de landen aanraden om opnieuw burgers van buiten de EU binnen te laten vanaf 1 juli.

Hoewel het uiteindelijke besluit daarover bij de individuele landen ligt, gaat de Europese Commissie volgens Borrel “een geleidelijke en gedeeltelijke opheffing” van het reisverbod aanraden aan zijn lidstaten.

Gesponsorde artikelen