Left Right
scrollTop top

Ex-PS-graaikoningin Pascale Peraïta dient haar mandaten van 2017 niet in


Ex-PS-graaikoningin Pascale Peraïta dient haar mandaten van 2017 niet in

Op de lijst van politici die dit jaar hun mandaten niet hebben aangegeven, staat een opvallende naam. Die van Pascale Peraïta, de voormalige Brussels OCMW-voorzitster die uit de PS ontslagen werd in het kader van het SamuSocial-schandaal. Koen Kennis (N-VA) bekleedt de meeste mandaten van alle Vlamingen. Zijn teller staat op 18.

Het Rekenhof maakt elke zomer de postjes of mandaten van politici en hoge ambtenaren bekend. De premier, gemeenteraadsleden, ministers, … ze moeten allemaal hun betaalde en niet-betaalde mandaten aangeven. Ook moeten ze hun vermogen aangeven, maar die informatie wordt niet gedeeld met de buitenwereld. Dat meldt De Tijd.

Daels en Kennis kampioen

Er zitten weinig verrassingen in deze nieuwe lijst van 2017. De Brusselse PS’er Eliane Daels blijft de nationale kampioen met 30 betaalde mandaten. Ze bekleedt vooral functies bij de Socialistische Mutualiteit van Brabant. Aan Vlaamse kant blijft de Antwerpse N- VA’er Koen Kennis de koploper met 18 betaalde mandaten.

Peraïta dient niks in

Pascale Peraïta, de voormalige voorzitster van de Brusselse OCMW, heeft haar mandaten voor 2017 niet aangegeven. Ze moest vorig jaar opstappen bij de PS na het schandaal bij daklozenorganisatie SamuSocial. Nochtans was Peraïta verplicht om aangifte te doen, aangezien ze vorig jaar nog aan de slag was. Peraïta stond jarenlang gekend als de absolute ‘mandatenkoninging’ van het Brussels Gewest.

In totaal hebben maar liefst 145 Belgische ambtenaren en politici dit jaar hun mandaten niet doorgestuurd naar het Rekenhof. Het gaat vooral om minder bekende gemeentepolitici.

Mandaten geschrapt

Uit de telling van De Tijd blijkt nog dat de politieke schandalen, zoals die van SamuSocial en Publifin, hun vruchten afgeworpen hebben. Zo werden er in 2017 meer dan 800 ‘postjes’ geschrapt door de politieke partijen. Dat gebeurde langs Franstalige kant vooral bij de PS (192 mandaten) en langs Vlaamse kant vooral bij de CD&V (154 mandaten). In 2017 stond de teller van het aantal mandaten op zo’n 19.000.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396