De februaristormen Ciara, Dennis, Ellen en Jorge zorgden voor recordproducties van groene energie

Dankzij de stormen Ciara, Dennis, Ellen en Jorge produceerden de Belgische windturbines op zee in februari een recordhoeveelheid elektriciteit. Februari was een recordmaand op vlak van groene energie en lag qua productie meer dan 20 procent boven het gemiddelde. Dat heeft ook te maken met het feit dat er steeds meer windturbines zijn in ons land. Ook de windturbines op land zorgden de voorbije maand voor recordcijfers qua groene energie.

Februari was een recordmaand voor windenergie, zowel voor turbines op zee als op land. Dat meldt onder andere de VRT. Voor de windturbines op zee zijn er twee oorzaken. Ten eerste was er vorige maand sprake van uitzonderlijk hoge windsnelheden. De windmolens op zee produceerden meer dan 800 GWh (gigawattuur) aan stroom. De Belgische windmolenparken op de Noordzee draaiden 74 procent van de tijd op vol vermogen. Dat is zo’n 20 procent boven het gemiddelde.

Meer capaciteit

Niet enkel de wind heeft te maken met deze hoge cijfers. Zo is er steeds meer capaciteit. Elk jaar komt er een windmolenpark op zee bij. Vorig jaar zag er nog één het daglicht en dit jaar worden er 2 parken gebouwd. Een daarvan heeft zelfs al een aantal operationele windturbines.

Ook recordmaand op land

Ook de windturbines op land zorgden in februari voor veel stroom. Er was sprake van een productie van ongeveer 339 GWh (gigawattuur). Dat is meer dan het dubbele van februari 2019. De pieken waren het grootst tijdens de stormen Ellen en Jorge.  Bij Ciara en Dennis werd er iets minder geproduceerd. De windsnelheden waren toen zo hoog dat een aantal windmolens uit veiligheidsoverwegingen uitgeschakeld werden.

Meer
Lees meer...