Geen sociale media onder 13 jaar: wat Belgisch wetsontwerp kan betekenen voor Facebook

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) wil de leeftijd, waarop je in ons land wettelijk een profielpagina mag hebben op sociale media, verhogen naar 13 jaar. Hij dient daar binnenkort een wetsontwerp over in. Daarmee kiest De Backer voor de laagst mogelijke leeftijd, die het Europees Parlement oplegde. De Backer wil controles laten uitvoeren door de privacycommissie en het zal niet gemakkelijk worden voor giganten als Facebook om binnen de lijntjes te kleuren.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) heeft in het praatprogramma Van Gils & gasten op Eén gezegd dat hij een wetsontwerp zal indienen, waardoor kinderen pas vanaf 13 jaar op sociale media mogen ronddartelen. Over een leeftijdsgrens op het gebruik van sociale media bestond al een Europees kader. Het is nu aan de afzonderlijke EU-lidstaten om een grens tussen 13 en 16 jaar vast te leggen. Momenteel is er geen minimumleeftijd bepaald in ons land.

“We weten uit cijfers dat 25 procent van de terugkerende gebruikers op sociale media 9 of 10 jaar oud is”, zei De Backer op tv. “85 procent is jonger dan 13. Heel veel jongeren maken dus valse accounts aan om toch op die sociale media te kunnen. En dan is er geen debat en omkadering over hoe je daarmee omgaat en hoe je de gevaarlijke dingen zoals pesten kan opvangen.”

De Backer wil vooral inzetten op “bewustwording”: “Men weet dikwijls niet wat de bedrijven met je gegevens doen en hoe je je kan beschermen. Het is belangrijk dat we jongeren weerbaar maken en er over spreken. Ouders, het onderwijs, musicals moeten ertoe bijdragen dat jongeren veel beter nadenken wat ze met sociale media doen.”

vrt

Praktijk al 13 jaar

Opmerkelijk: in de praktijk staat de leeftijdsgrens voor platformen op Facebook zoals op 13 jaar. Zo is Facebook gevestigd in de Verenigde Staten en is de Amerikaanse wetgeving van kracht. Die bepaalt dat een bedrijf geen gegevens van kinderen onder de 13 mag gebruiken voor commerciële doeleinden zonder de toestemming van de ouders.

Belgische internetters onder de 13 die in ons land een profiel aanmaken, liegen dus over hun leeftijd. Verder omzeilt Facebook deze regelgeving onder andere door de kinderen met elkaar te laten chatten via het account van het ouders. De recente update heet Messenger Kids en is momenteel enkel in de VS verkrijgbaar.

facebook

Controles door privacycommissie

Zal De Backer ook effectief controles laten uitvoeren bij internetbedrijven? Dat is hij wel degelijk van plan. De controles zullen uitgevoerd worden door de privacycommissie. “Het gaat hier om een hervormde constellatie met meer bevoegdheden”, laat de woordvoerder van De Backer aan newsmonkey weten. “De grote verantwoordelijkheid ligt dus bij de bedrijven. Ze zullen afgestraft worden als ze niet juist met gegevens omgaan. Zij moeten toereikende identiteitscontroles doen.”

Een oplossing voor sociale netwerkgiganten zoals Facebook, Snapchat en Instagram zou zijn om de identiteitskaarten van hun gebruikers te scannen en zo zonder uitsluiten de leeftijd van een potentiële gebruiker vast te stellen. Maar met zo’n maatregel zou een sociale netwerksite zichzelf in de voet schieten op vlak van minder users of op vlak van slechte PR. Zo voerde Facebook enkele jaren geleden een opmerkelijke maatregel in in de VS: gebruikers die hun account opnieuw wilden activeren, moesten hun identiteitsbewijs laten inscannen om te bewijzen dat zij het waren. De maatregel rekende op heel wat kritiek en veel gebruikers weken af.

De sociale netwerkplatformen zullen alleszins creatief moeten zijn in hun oplossingen. Gezichtsherkenning waardoor je leeftijd achterhaald wordt?

istock
Meer
Lees meer...