Het internet was nog nooit zo snel: 5G vestigt duizelingwekkende records

Gebruiken we over enkele jaren 5G? Volgens onderzoekers van de universiteit van Surrey kan  de technologie al over drie jaar aan het publiek worden voorgesteld. En als alles goed gaat, kunnen we er in 2020 beroep op doen. Met 5G zou onze internetverbinding sneller dan ooit worden. We zouden een file met de grootte van een film in slechts drie seconden kunnen binnenhalen.

Met een snelheid van één terabit per seconde slaagden de onderzoekers erin een dataverbinding te creëren die duizenden keer sneller is dan wat wij momenteel gewend zijn. Het zou het in theorie mogelijk maken om grote files honderd keer vlugger dan vandaag te downloaden. En het is liefst 65.000 keer sneller dan de gemiddelde downloadsnelheid van een 4G-connectie.

Nieuwe technologie nodig

Het 5G-team deed het onderzoek in een laboratorium over een afstand van honderd meter. Daarom is het nog niet zeker of dat soort snelheden ook in de buitenwereld, in het dagelijkse leven haalbaar zijn. Professor Rahim Tafazolli is echter amibitieus en wil nu eerst nog meer tests op de campus uitvoeren voor hij de technologie openbaar maakt. “We willen de eerste in de wereld zijn die zo’n hoge snelheden kunnen realiseren.”

Hoe dan ook zal 5G de capaciteit van draadloze netwerken naar een nieuw niveau tillen. Maar ook professor Tafazolli beseft dat nog verschillende horden moeten worden genomen voor het zover is. “Een belangrijk aspect van 5G is hoe het bepaalde applicaties in de toekomst zal ondersteunen. We weten niet wat we in 2020, 2030 of 2040 zullen gebruiken, maar weten wel dat de apps heel gevoelig zullen zijn voor snelheid.”

En door die tijdspanne onder één milliseconde te brengen zullen we dan weer nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen die met de huidige 4G simpelweg onmogelijk zijn.

(Bron: BBC)
Meer
Lees meer...