Het schandaal gaat verder: een ander Belgisch slachthuis wordt verdacht van fraude

Het gaat deze keer niet om vervalste data of de aanwezigheid van vlees dat niet geschikt is voor consumptie, maar over etikettenfraude. Debaenst verkocht naar verluidt Frans rundvlees aan de Lidl-groep als Belgisch Witblauw.

Het Veviba-schandaal ging over de data en vleesafval. Bij Debaenst gaat het over de afkomst van het vlees. Het slachthuis in Bastogne verkocht niet-conforme en mogelijk gevaarlijke producten. De slachthuizen in Moeskroen zouden hebben gelogen over de herkomst van hun verkochte vlees, zo meldt de Franstalige krant L’Écho.

Geen Belgisch Witblauw

Het bedrijf Debaenst probeerde Frans rundvlees als Belgisch Witblauw te verkopen aan de Lidl-groep. De supermarktketen verbrak daarom het contract na een audit in 2012.

“De problemen gingen over het ras: een bepaald ras werd voorgesteld als zijnde een ander. Daarop hebben we besloten de producten uit onze winkels te halen en maakten we een einde aan onze samenwerking”, bevestigt de woordvoerder van Lidl.

Interne bron

De informatie werd gelekt in oktober 2012: een interne bron waarschuwde klanten van Colruyt en Lidl voor voortdurende fraude. Lidl startte vervolgens een onderzoek om de oorsprong van het vlees te achterhalen. Colruyt zou zich geen zorgen hebben gemaakt.

“Er was een discussie met Lidl over het feit of koeien met een andere kleur die aan het ras gelinkt zijn, ook als Witblauw mogen worden beschouwd”, zegt Kurt Debaenst, de CEO van het slachthuis. Volgens hem was er geen probleem aangezien het begrip Belgisch Witblauw niet beperkt is tot één enkele kleur.

Voor het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, gaat het om een oude onenigheid tussen de twee partijen. Het agentschap lijkt deze kwestie te zijn vergeten. Op de website werd bovendien geen enkel spoor van het dispuut geregistreerd, zegt L’Écho. Zou het FAVV dit misschien niet zo erg vinden?

Meer
Lees meer...