Hoe erg is het om je handen niet te wassen na een toiletbezoekje?

Het is een algemene regel om na een toiletbezoek je handen te wassen. Maar hoe erg is het als je dat niet doet en wat brengt het met zich mee? Dit is wat wetenschappers ervan zeggen.

Verschillende onderzoeken hebben al aangewezen dat heel wat mensen hun handen niet wassen na een toiletbezoek. Onlangs leerde een studie ons dat meer dan de helft van de Belgen z’n handen niet wast na toiletgebruik. Volgens Don Schaffner, voedingsdeskundige aan de Amerikaanse universiteit Rutgers, zegt dat je conventionele wijsheid niet mag negeren. “Het maakt niet uit of je een grote of kleine boodschap doet, je moet je handen wassen”, zegt hij tegen Business Insider.

Waarom is het een verplichting?

Of je nu kort een urinoir gebruikt of een lange tijd op toilet zit omdat je last hebt van diarree, je moet na elk toiletbezoek je handen wassen. Naar toilet gaan, betekent vaak dat je in aanraking komt met heel wat bacteriën. “Als je diarree over je handen hebt, dan is het natuurlijk belangrijker dat je je handen wast dan wanneer je handen schoon blijven”, zegt Schaffner.

Iedereen moet het doen

Diarree over je handen is misschien wel overdreven, want we weten allemaal dat urine veel properder is dan uitwerpselen, maar dat wil niet zeggen dat je je handen niet moet wassen als je ‘maar hebt geplast’. “Mensen die van een urinoir gebruik maken, denken vaak dat ze hun handen niet hoeven te wassen”, zegt Michael Osterholm, directeur van het Onderzoeks- en Beleidscentrum voor Besmettelijke Ziekten van de universiteit van Minnesota in de New York Times. Maar daar is niets van waar. Je kan verschillende besmettingen, zoals het norovirus, oplopen door enkel de oppervlaktes aan te raken die besmet zijn.

Daarnaast vind je op toiletten heel wat microbes en bacteriën. Staphylococcus, een bacterie, vind je volgens een onderzoeksteam van een studie op bijna elke hand. Vooral op openbare toiletten vind je verschillende varianten van de bacterie. Dus het is erg belangrijk om je handen te wassen zodat je niet besmet geraakt.

Vergeet niet dat een bacterie snel is doorgegeven. Stel dat jij je handen wel wast, maar je voorganger niet. Dan kan jij alsnog besmet geraken want jullie moeten beide het lichtknopje, deurklink of kraan aanraken. Dus eigenlijk is er één boodschap: iedereen moet zijn of haar handen wassen.

Van mens op mens

Volgens Business Insider sterven jaarlijks zo’n 525.000 kinderen onder de vijf jaar aan diarree. Mensen krijgen diarree door het drinken van besmet water, het eten van besmet voedsel dat dan weer besmet is door andermans vieze handen.

De London School of Hygiene and Tropical Medicine deed een studie en kwam tot de conclusie dat een betere handhygiëne het aantal sterfgevallen door diarree zou kunnen halveren en jaarlijks meer dan een miljoen levens zou kunnen redden. Door regelmatig de handen te wassen, wordt het risico op infecties van de luchtwegen verkleint.

Hoe moet je je handen wassen?

Volgens Schaffner zijn er niet veel tips omtrent handen wassen. Volgens de wetenschapper maakt het temperatuur van het water niet veel uit en moet je je handen goed inzepen. Verder is het erg belangrijk om je handen goed af te drogen. Volgens Schaffner brengen natte handen sneller bacteriën over.

Hier vind je meer tips over hoe je je handen moet wassen.

Meer
Lees meer...