Hoe zorg je ervoor dat Facebook jouw WhatsApp-data niet gebruikt om te verkopen? Met dit simpele trucje

Facebook beloofde, toen ze WhatsApp aankochten, plechtig dat ze de data van het ene platform niet voor Facebook-doeleinden zouden gebruiken. Voor iedereen die nog in sprookjes geloofde: die belofte werd deze week verbroken. Maar je kan Facebook wel een béétje tegenhouden. Hier is hoe je dat in orde brengt.

Facebook en WhatsApp vallen onder dezelfde paraplu, dus veel nieuwe gebruikers verwachten dan ook dat de data die je voedt aan de ene app, ook gebruikt wordt door de andere. Maar voor lange tijd was dat niet het geval (twee jaar om precies te zijn, een eeuwigheid in techland).

Autonoom en onafhankelijk

Maar analisten lieten zich geen rad voor de ogen draaien: Facebook had bijna 22 milljard betaald voor WhatsApp, zelfs naar technormen een gigantisch bedrag voor een platform waar geen advertenties op staan. Facebook beloofde toen dat WhatsApp “autonoom zou blijven en onafhankelijk van Facebook zal werken”, maar dat sprookje blijkt nu uitverteld.

Want deze week veranderden de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp: de data kunnen nu ook gebruikt worden voor Facebook-adverteerders. Het enige goede nieuws is dat je nu ook de kans kan grijpen om binnen de dertig dagen aan Facebook te melden dat je dat (gedeeltelijk) niet wil. Je kan er voor zorgen dat Facebook jouw gegevens niet gebruikt om “de advertenties en productervaring te verbeteren.” Met andere woorden: als Facebook niet al je telefoonnummer heeft, zal het niet aan adverteerders kunnen zeggen dat ze dat nummer moeten gebruiken om je te targeten met reclame op Facebook.

Niet volledig privé

Zorgt dat ervoor dat een volledige gegevenstransfer tegengehouden wordt? Niet volledig, Facebook zal nog steeds andere dingen met je data kunnen doen. Volgens een blogbericht van WhatsApp kan “De Facebookfamilile nog steeds deze informatie gebruiken voor andere doeleinden zoals het verbeteren van de infrastructuur, leveringssystemen, begrijpen hoe onze services of die van adverteerders worden gebruikt, beveiliging, het tegengaan van spam, misbruik of schendingen van het auteursrecht.”

Hoe zorg je er nu voor dat het minimum aan privacy behouden blijft? Door tijdens de update het vakje over delen van info met Facebook af te vinken. Of, als je net zoals ons vrij snel voorbij dat scherm gegaan bent, het aan te passen in je instellingen. Alle beetjes helpen, toch?

Whatsapp is misschien niet de meestgebruikte app voor 18- tot 25-jarigen, maar wereldwijd heeft het platform wel bijna twee miljard gebruikers. Zeker in, bijvoorbeeld, India, wordt WhatsApp vaak gebruikt. Aangezien daar nog niet overal internet even stabiel internet is, ziet Facebook dat als een markt waar nog veel groei kan plaatsvinden. Dat Whatsapp voor Facebook zoveel geld waar was, is dus begrijpelijk.
Meer
Lees meer...