Kleuteronderwijs heropstart: toch niet alle scholen open want ze kunnen de veiligheid nog niet garanderen

Vandaag gaan de kleuterscholen voor het eerst weer open sinds de start van de coronacrisis. Ook mogen de leerlingen van het tweede en vierde middelbaar weer naar school. Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs GO! spreken nog steeds van “een grote puzzel om te leggen”. Zo is het aan de scholen zelf om te bekijken wat haalbaar is om de veiligheid te garanderen voor de leerkrachten, leerlingen en ouders. Sommige katholieke scholen maken de doorstart daarom nog niet. Ook regelen dat er niet te veel mensen tegelijk aan de schoolpoort staan, is soms zeer ingewikkeld.

EPA

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen laat aan de Mediahuis-kranten weten momenteel “een gemengd beeld” zien bij de scholen qua paraatheid om de gedeeltelijke heropstart in goede banen te leiden. “We hebben het natuurlijk over 2.400 scholen. Maar al bij al kunnen we stellen dat die er redelijk klaar voor zijn”, klinkt het.

Het is aan de scholen zelf om na te gaan wat haalbaar is om de veiligheid te garanderen voor de leerkrachten, leerlingen en ouders. “Wij hebben de scholen ook actief opgeroepen om die vrijheid te nemen, onder meer vanwege de late besluitvorming en om goed te communiceren naar de ouders”, klinkt het bij het Katholiek Onderwijs.

Sommige katholieke scholen hebben er dan ook voor gekozen om nog niet opnieuw op te starten, omdat ze meer tijd nodig hebben om de veiligheid te garanderen. “Je moet het georganiseerd krijgen”, zegt de koepel van het Katholiek Onderwijs nog. Bovendien moeten verschillende klassen en leerjaren op verschillende momenten de speelplaats op. “Die bubbels op de speelplaats zijn een enorme puzzel, net als het naar het toilet gaan en de handen wassen.” Ook de onbeschikbaarheid van personeelsleden in de risicogroep vormt voor heel wat scholen een struikelblok.

Gemeenschapsonderwijs

EPA

Bij het gemeenschapsonderwijs GO! zijn gelijkaardige opmerkingen te horen. De jongste dagen hebben heel wat van die scholen bekeken hoe ze de leerlingen weer op een veilige manier naar school kunnen laten komen. Ook bij een aantal gemeenschapsscholen is meer tijd en overleg nodig, waardoor niet overal de kleuters al naar school kunnen gaan vanaf vandaag.

“Onze directies en leerkrachten zien hun leerlingen graag terugkeren”, klinkt het bij GO!. “Maar er moeten nog heel wat veiligheidsmaatregelen genomen worden, waardoor het voor de scholen een hele puzzel blijft. We hebben in ieder geval respect voor alle inspanningen die onze schoolteams de voorbije weken al gedaan hebben, en vinden het positief dat meer leerlingen de komende weken weer naar school zullen kunnen komen. Zowel voor het leren als voor hun welbevinden.”

67 procent van de kleuterscholen van start

Uit de peiling van de Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs (VLVO), die door 482 schooldirecties in het lager onderwijs werd ingevuld, blijkt dat 66,7 procent van de kleuterscholen effectief van start gaat op 2 juni. 8,4 procent opent op 5 juni de deuren en 10,7 procent op 8 juni. Geen enkele kleuterschool weigert om opnieuw open te gaan.

Leerkrachten in het kleuteronderwijs moeten vanaf vandaag niet langer een mondmasker dragen wanneer ze met kinderen in contact komen. Bij contact met ouders wordt dat wel aangeraden. De hele klas wordt dus de zogenaamde contactbubbel, ook al bestaat die vaak uit meer dan 20 kinderen. Het respecteren van de veiligheidsafstand is niet vereist.

Tweede en vierde middelbaar

Kleuteronderwijs heropstart coronacrisis
EPA

In het secundair onderwijs kunnen de leerlingen van het tweede en vierde jaar twee dagen per week opnieuw naar school. De leerlingen van het eerste, derde en vijfde middelbaar zullen in juni nog naar scholen mogen, minstens één dag per week. Leerlingen uit het zesde middelbaar mochten vorige week weer naar school. De contactbubbels in het middelbaar onderwijs tellen maximaal 14 leerlingen. Bovendien kregen de leerlingen de aanbeveling om een mondmasker te dragen.

Meer
Lees meer...