Knokke gaat rondlopen in zwemkledij bestraffen: 350 euro voor blote buik op de dijk

Het stadsbestuur van Knokke-Heist gaat toeristen bestraffen, die naar hun mening “onopgevoed gedrag” vertonen. Wie vanaf het voorjaar van 2020 in blote buik op de zeedijk van Knokke durft te lopen, riskeert een GAS-boete tot 350 euro.

De gemeente Knokke-Heist wil toeristen, die zich naar hun mening niet keurig gedragen, geldboetes opleggen. Op initiatief van burgemeester Leopold Lippens, die al veertig jaar de scepter zwaait in de kuststad, komt er een kwaliteitsplan, “dat de uitstraling van de stad moet garanderen”. Daarbij kunnen toeristen, die bijvoorbeeld maaltijden eten op de grond of in zwemkledij op de zeedijk lopen, beboet worden.

Wiki: Leopold Lippens, al 40 jaar burgemeester van Knokke-Heist

“Kwaliteit en uitstraling”

“Als mensen zich niet kunnen gedragen, gaan we hard optreden”, zegt schepen van Toerisme Anthony Wittesaele aan de kranten van Mediahuis. “We bekijken of we ook ander wangedrag moeten aanpakken dat aan de standing en identiteit van onze gemeente raakt. Eten op de stoeprand, mensen die zich omkleden in de ­inkomhal van een appartementsgebouw, op restaurant gaan eten in een marcelleke, in tentjes slapen op het strand. We moeten waken over het merk Knokke-Heist en over onze kwaliteit en uitstraling.”

Minimumboete van 250 euro

“We denken aan boetes van minimum 250 euro voor wie zich niet houdt aan onze gedragscode. Vanzelfsprekend gaan we op voorhand uitgebreid communiceren. Met deze ingrepen willen we de kwaliteit van de uitstraling van Knokke-Heist garanderen. Want anders stuikt ons visitekaartje, en dus ons businessplan, helemaal in elkaar.”

Knokke gaat rondlopen in zwemkledij bestraffen

Strandbars tegengewerkt

Dit plan betekent opnieuw slecht nieuws voor strandbars in de stad. Die mogen vanaf 2020 niet langer muziek draaien op het strand. De jongste jaren werd het draaien van muziek al sterk ingeperkt.

“Mocht iedereen zich aan de regels houden, was dat niet nodig”, zegt Lippens. “Maar als uitbaters niet willen luisteren, kunnen we niet anders. Een strandbar moet een plaats zijn waar de mensen iets kunnen drinken in alle rust. Het strand is geen nachtclub. Op die manier willen we de rust terugbrengen voor alle bewoners.”

Strandbars mogen in Knokke-Heist ook geen hapjes meer verkopen op het strand. Enkel gratis koude hapjes zijn toegestaan.

Meer
Lees meer...