Lenovo en Dell kondigen opvouwbare laptop aan

Lenovo ThinkPad Fold
Lenovo

Lenovo en Dell kondigden hun eerste vouwbare computer aan tijdens de CES-technologiebeurs in Las Vegas. Zo is het de bedoeling dat je laptop bestaat uit één groot scherm. Lenovo brengt in de zomer zelfs al het eerste model op de markt. Maar Dell houdt het momenteel nog bij een concepttoestel.

Dat vouwbaar volgens verschillende techbedrijven de toekomst zou worden, werd vorig jaar al duidelijk. Tijdens het CES-event in 2019 kondigde het Chinese merk Royole een vouwbare smartphone aan. En niet veel later lanceerden Samsung en Huawei ook een vouwbaar exemplaar. Zo kwam de Samsung Galaxy Fold eind 2019 nog op de markt.

Maar dit jaar gingen techbedrijven nog een stapje verder, door vouwbare laptops aan te kondigen. Zo kwamen zowel Dell als Lenovo met een nieuw opvouwbaar toestel.

Ori van Dell

De laptop van Dell kreeg de naam Ori, wat staat voor origami. Het toestel bestaat uit één groot scherm. “We hebben van veel klanten gehoord dat ze een groter scherm willen, maar met een kleinere behuizing”, vertelt topman Kevin Turchin van Dell.

Ori Dell
Cnet

Het toestel van Dell doet denken aan een klein boek. Als de laptop wordt opengevouwen, dan heeft die een scherm dat 13 inch groot is. Ori is momenteel enkel nog een conceptmodel. Het toestel draait momenteel nog op Windows 10. Het is ook mogelijk om het toestel op te stellen in een hoek van 90 graden. Zo zou je ook nog een toetsenbord op het scherm kunnen gebruiken.

ThinkPad van Lenovo

Ook het techbedrijf Lenovo stelde een vouwlaptop voor. Maar die is de conceptfase wel al voorbij. Want in de VS zal het toestel vanaf de zomer te koop zijn. Daarvoor zal je wel even diep in je buidel moeten tasten, want de laptop zal 2.500 dollar kosten (dat is zo’n 2.250 euro). Een prijs in ons land is momenteel nog niet bekend.

Het ontwerp van de Lenovo ThinkPad X1 Fold lijkt wel op het toestel dat Dell aankondigde. In het midden van het scherm zou wel een vouwrand te zien zijn, maar al minder dan bij de Samsung Galaxy Fold.

De nieuwe laptop zal draaien op Windows 10 Pro. Maar over de specificaties is momenteel nog niets bekend. Het apparaat zal wel geleverd worden met een bluetoothtoetsenbord dat via magneten aan de onderkant van het display geklikt kan worden. Dat is een slimme oplossing als je het scherm als laptop wil gebruiken.

Gesponsorde artikelen