Left Right
scrollTop top

Mechelen verbiedt rechtse protestmars die 4.000 mensen wilden bijwonen


Mechelen verbiedt protestmars tegen links beleid
© EPA

Het stadsbestuur van Mechelen verbiedt een aangekondigde protestmars van komende zondag. Via Facebook hadden activisten opgeroepen tot een vreedzame protestactie tegen “het linkse beleid”. Omdat er geen plan van aanpak werd ingediend bij de gemeente verbieden de autoriteiten de manifestatie. Eind augustus kwam het in Oostende tot een betoging waarbij racistische uitlatingen gedaan werden.

De organisatoren, die komende zondag in straten van Mechelen wilden protesteren, hadden een link met de verboden, rechtse manifestatie van twee weken geleden in Oostende. Daarbij werden op een bepaald moment racistische slogans gescandeerd. Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld) stelt in de Mediahuis-kranten dat “het risico op het verstoren van de openbare orde te groot is”: “Dat kun je als burgemeester onmogelijk laten passeren.”

De groep rechtse betogers willen naar eigen zeggen betogen tegen het “linkse beleid”. “Veel Vlamingen zijn het zat om belogen en gemanipuleerd te worden”, stellen ze op Facebook. “Het linkse beleid maakt alles kapot. We roepen op om vreedzaam te betogen, Mechelen is pas een begin, andere Vlaamse steden zullen volgen.”

(Leuven werkt aan coronarichtlijnen voor studenten.)

Maximaal 400 personen

Ondertussen is er van het evenement niets meer te vinden op Facebook. Toen het wel nog online stond, hadden 8.000 mensen aangegeven dat ze zouden deelnemen aan de actie. Dat zijn meer mensen dan in coronatijden toegestaan zijn. Zo worden bij evenementen in open lucht momenteel maximum 400 aanwezigen toegelaten.

Toen burgemeester Vandersmissen de activisten om een plan van aanpak vroeg, konden of wilden de organisatoren hem dat niet voorleggen: “De organisator moest ten laatste afgelopen zondag een dossier indienen en een plan van aanpak voorleggen over hoe hij de verspreiding van het coronavirus zou tegengaan, maar dat heeft hij nagelaten. Omdat evenementen met meer dan vierhonderd personen niet toegelaten zijn, maar de organisator wel een veelvoud aan mensen verwacht, kan deze manifestatie niet doorgaan.”

Met de extreemrechtse betoging in Oostende met de racistische leuzen in het achterhoofd gaf ook de politie een negatief advies voor de actie.

(Spanje bereikt als eerste Europese land half miljoen besmettingen.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170