Meer dan alleen maar een groene grasmat?

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

Duurzaam, ecologisch, milieuvriendelijk, etc. Het zijn maar enkele begrippen die de voorbije jaren enorm populair waren in de media. Niet alleen gingen bijvoorbeeld de auto-industrie en de technologie innoveren, maar ook de sportwereld. Denk maar – aan plogging, ecologisch sportmateriaal en milieuvriendelijk douchen. Ook de voetbalwereld is niet achtergebleven.

Naast het installeren van meer kunstgras, dat je niet moet afrijden of opnieuw bezaaien, proberen ze nu ook hun vele stadions ecologische te maken. Zo zijn het Aviva stadion in Dublin, The New Lawn Stadium in Gloucestershire en het Education City Stadium in Qatar enkele van de vele ecologische voetbalstadions. Ook in Nederland hebben ze een paar groene stadions. Ontdek hier welke ploegen en hoe ze het stadion dan zo ecologisch mogelijk maken.

Meer dan alleen maar een kunstgrasmat

Op het eerste zicht zou je denken dat alleen maar een kunstgrasmat gebruikt kan worden om het voetbalstadion ecologische te maken. Je hoeft een kunstgrasmat namelijk niet te maaien, besproeien of bemesten. Daardoor spaar je niet alleen brandstof en water uit, maar zorg je er ook voor dat de lucht minder vervuilt is. Kunstgras is ook zeer duurzaam en zeker als je gaat voor kunstgras van hoge kwaliteit aangezien dan een kunstgrasmat tot wel twintig jaar kan meegaan. Zoals je zal merken, kunnen voetbalstadions nog ecologischer worden op verschillende manier.

De Johan Cruijff ArenA is dé voorloper

De Johan Cruijff ArenA, die tot voor het overlijden van Johan Cruijff de Amsterdam Arena genoemd werd , is al jaar en dag de thuisbasis van Ajax en het nationaal elftal. De arena staat voor nog wel meer bekend dan alleen maar de place-to-be voor topvoetbal. Het is namelijk ook de meest ecologische voetbalstadion van Nederland. Het dak van de arena is bijvoorbeeld bezaaid met maar liefst 4.200 zonnepanelen. De staf en de spelers doen er ook alles aan om de verspilling van water tegen te gaan en hergebruiken zo regenwater.

Toch is er een element in het stadion dat de arena van andere arena’s onderscheidt en dat is met name de 100% hernieuwbare zitplaatsen. De zitplaatsen zullen ongetwijfeld vol zitten tijdens de opkomende matchen van Ajax tegen onder andere FC Utrecht, FC Emmen en ADO Den Haag. Het kan zelfs zijn dat die ecologisch gemaakte zitplaatsen ook de perfecte stoelen zullen zijn voor buitenlandse voetbalsupporters. Ajax is namelijk op dit moment volgens voetbalweddenschappen van Betway de enige Nederlandse ploeg die de Champions League beker in de wacht kan slepen. Zo zouden ze 100/1 kans hebben om clubs zoals Juventus, Chelsea en Barcelona te verslaan. Of dat de ploeg van sponsor Ziggo dat kan doen, valt nog af te wachten. Toch heeft Ajax al gewonnen op vlak van ecologie. De herbruikbare stoelen, gemaakt van suikerriet in plaats van plastic, zijn namelijk de enige soortgelijke stoelen in een voetbalstadion ter wereld.

Ook andere ploegen geven het goede voorbeeld

Niet veel later volgenden andere Nederlandse voetbalploegen het voorbeeld van Ajax. Zo koos ook AZ een paar jaar geleden voor het installeren van zonnepanelen. In totaal sieren er op dit moment zo’n 1.725 zonnepanelen het AFAS Stadion die jaarlijks ongeveer 250.000 kilowattuur duurzame energie opleveren. Daardoor wordt er 142 ton energie per jaar bespaard. Zo proberen de staf en spelers ook afval om te zetten in bijvoorbeeld elektriciteit, warmte of groen gas.

Een andere club die ook koos voor zonnepanelen was FC Utrecht. Met hun 3.380 zonnepanelen, die jaarlijks 817.000 kilowattuur aan stroom opwekken, willen ze graag hun Stadion Galgenwaard omtoveren tot een smart stadion. Ook FC Groningen draagt haar steentje bij het verminderen van de ecologische voetafdruk. Ze haalden in 2014 via crowfunding en sponsoring een budget binnen voor maar liefst 1.092 zonnepanelen. Dankzij de zonnecentrale, die jaarlijks zo’n 240.000 kWh duurzame stroom opwekt, kunnen ongeveer 70 huishoudens van stroom worden voorzien.

Ook PSV laat met sponsor Philips en hun Philips Stadion hun ecologische kant zien. Ze installeerden namelijk in 2015 als eerste Nederlandse voetbalploeg ledverlichting in het stadion. Daardoor zal niet het hele stadion belicht worden en veel energie verbruikt worden, maar zullen alleen maar specifieke delen van het veld uitgelicht worden. De onderhoudskosten van ledverlichting zijn ook veel lager dan die van gewone verlichting.

Gaan er in de toekomst nog meer ploegen volgen?

Minder belastend voor het milieu, zonnepanelen als hernieuwbare energiebron, een dalend energiefactuur en minder waterverbruik. Ja, een ecologisch voetbalstadion kan wel degelijk een grote impact hebben. Het is dus te hopen dat nog verschillende ploegen zullen volgen in de (nabije) toekomst.

Meer
Lees meer...