Left Right
scrollTop top

Metallica lost optreden van tijdens eerste tour: nooit eerder vertoonde beelden


Metallica coronavirus eerste tour
© YouTube Metallica

Om onze lockdown wat lichter (of net zwaarder?) te maken, introduceerde Metallica het concept #MetallicaMondays. Elke maandag lost de beroemdste metalband ter wereld een legendarisch optreden op hun YouTubekanaal om ons een hart onder de riem te steken. De streamingopbrengsten gaan naar wie getroffen is door het coronavirus. Deze week werd er echter een heel bijzonder concert gelost, namelijk één van tijdens hun eerste tour in 1983. Bepaalde delen van het concert circuleren al jaren, maar het is voor het eerst dat Metallica dit volledige concert gratis beschikbaar maakt.

Op 12 augustus 1983 trad Metallica voor het eerste op in de Amerikaanse stad Chicago. De band was destijds op tour ter promotie van het eerste plaat ‘Kill ‘Em All’. Frontman James Hetfield was pas 20 jaar, net als gitarist Kirk Hammett die slechts enkele maanden bij de band zat nadat hij de metalband Exodus verlaten had (die groep is trouwens nog steeds bijzonder actief). Drummer Lars Ulrich was 19 en ook de legendarische bassist Cliff Burton speelde mee. Hij was amper 21 en zou later, in 1986, omkomen bij een ongeval met de tourbus in Zweden.

In de video worden we 37 jaar terug in de tijd gekatapulteerd en zien we dus een piepjonge Metallica aan het werk. Ze hadden er geen flauw idee van dat ze wereldberoemd zouden worden als pioniers van het genre thrash metal en ramden als gekken op hun gitaren. Toegegeven: de finesse was nog niet wat het later zou worden.

Fans pikken gitaar

YouTube Metallica

Zoals dat gaat bij #MetallicaMondays, voorziet drummer Lars Ulrich zijn fans van uitleg in een intro. Hij wijst erop dat het geluid bij het begin van de opname niet aanstond en dat de clip daardoor in het midden van een song begint. De enige tracks van ‘Kill ‘Em All’ die we in deze video niet te horen krijgen, zijn Hit the Lights, The Four Horsemen en Motorbreath.

We krijgen ook een solo te zien en te horen, waarbij enkele ruige wildebrassen uit het publiek de Flying V-gitaar van Kirk Hammett uit zijn handen trekken. De strijd om de gitaar weer te bemachtigen, is best komisch.

Liefdadigheidscampagne

EPA

Enkele weken geleden lanceerde Metallica een campagne om te helpen bij het behartigen van de financiële kost van de strijd tegen de coronacrisis. Met All Within My Hands, de liefdadigheidsstichting van de band, probeert Metallica iedereen die getroffen is door het coronavirus en de lockdown een hart onder de riem te steken. In de eerste plaats gaan de streamingopbrengsten naar voedselvoorziening voor wie financieel en op logistiek vlak getroffen is door het coronavirus. Bovendien heb je de mogelijkheid om een bedrag te doneren aan All Within My Hands.

Alsof dat nog niet genoeg is, verklapte drummer Lars Ulrich onlangs dat de kans er dik in zit dat Metallica tijdens de lockdown nieuwe songs zal opnemen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572