Michael Bloomberg stapt uit race naar Witte Huis

De 78-jarige miljardair Michael Bloomberg zet zijn campagne stop om de Democratische kandidaat te worden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat meldt onder andere de Amerikaanse omroep CNN. Bloomberg scoorde slecht op Super Tuesday, de dag waarop in 14 staten gestemd wordt voor de voorverkiezingen.

De voormalige burgemeester van New York kondigt aan dat hij vanaf nu achter Joe Biden staat. Die heeft ondertussen de meeste kiesmannen achter zich staan. Bloomberg verklaart dat zijn belangrijkste doel “het verslaan van Donald Trump” is: “En dat kunnen we doen door eensgezind achter de kandidaat te gaan staan die de beste kansen heeft de verkiezingen te winnen.” Trump reageert door de Democraat “Mini Mike Bloomberg” te noemen in een tweet.

De Amerikaanse ondernemer investeerde de jongste weken honderden miljoenen dollars in campagne. Bloomberg stapte onverwacht laat in de race. Hij sprong vooral in het oog door zijn erg directe televisiespots waarin hij president Trump en zijn beleid de grond in boort. Eerder stapten al de kandidaten Pete Buttigieg en Amy Klobuchar uit de race.

Biden op kop

Tijdens Super Tuesday wist de progressieve kandidaat Bernie Sanders enkel in de staat Californië grote winst te boeken. Biden staat op kop in de Democratische voorverkiezingen, maar Californië is wel de staat waar veruit de meeste kiesmannen te halen vielen. Biden won in negen staten: Alabama, Arkansas, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Texas, Tennessee en Virginia. In Maine is men nog aan het tellen, maar ook daar staat Biden op kop.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen gaan door op 3 november.

Meer
Lees meer...