Belgische para-rekruten mishandeld tijdens opleiding: klappen en gescheld

In Marche-les-Dames in de provincie Namen in het trainingscentrum van de Belgische paracommando’s hebben instructeurs op regelmatige basis rekruten mishandeld. Dat zeggen drie paracommando’s en een oud-paracommando anoniem. Het zou niet enkel gaan om onverantwoorde opdrachten, maar ook om brutaal en zinloos geweld. Het gaat onder meer om afranselingen. Het parket opende een onderzoek en er kwamen rechtszaken van.

EPA

De mishandeling werd bekend gemaakt door de krant De Morgen. Er kwamen maar liefst acht verhalen aan het licht van mishandelingen bij de para-opleiding.

Eén van de verhalen gaat over de drie instructeurs die in 2015 enkele rekruten slagen gegeven hebben. In januari 2017 bood het parket van Namen de drie instructeurs een minnelijke schikking aan, maar slechts één van hen betaalde die op tijd. De andere twee moesten zich onlangs voor de rechtbank in Leuven verantwoorden. Volgende week volgt normaal het vonnis.

Schelden en op hoofd slaan

EPA

Ook bij een ander geval kwam het tot een gerechtelijk onderzoek. In juli 2016 organiseerde het leger een opdracht, waarbij rekruten hardhandig werden vastgebonden met plastic straps. Daarna werden ze in een koeienstal verdeeld en onderverdeeld in Nederlandstaligen en Franstaligen. In de Franstalige groep liep het helemaal mis en vonden de instructeurs het nodig om rekruten urenlang op het hoofd te slaan en uit te schelden.

Nadat de rekruten losgelaten waren, mochten de rekruten in groepjes de boerderij verlaten en moesten ze op eigen houtje de weg zien terug te vinden naar de legerbasis in Marche-les-Dames. Daarbij was het de bedoeling dat ze niet in handen van de opzichters zouden komen. De instructeurs wisten snel drie rekruten te onderscheppen en die werden met geweld aangepakt. Bezorgde buurtbewoners kwamen kijken, maar de instructeurs verjaagden hen met hun wapen. De politie moest ter plaatse komen en de gewapende instructeur verklaarde dat hij met een mes bedreigd werd.

Het intern onderzoek binnen het leger leverde weinig op en justitie werd niet verwittigd. Momenteel voert het federaal parket wel een onderzoek naar de zaak, maar die komt maar traag op gang. Zo zijn een aantal getuigen nog niet eens gehoord.

Rotte appels

De klokkenluiders stellen dat de legertop mensen stuurt die ze “liever kwijt dan rijk zijn” om de paracommando’s op te leiden. Daarnaast zouden heel wat instructeurs weinig ervaring hebben en zou er onvoldoende in scholing voorzien worden.

Defensie reageert dat het zich niet in lopende gerechtelijke onderzoeken wil mengen: “Weet dat we elk gebrek aan respect tegenover onze rekruten afkeuren. Indien in het verleden onderrichters hun boekje te buiten zijn gegaan, betreuren we het en we stellen alles in het werk om dit in de toekomst te vermijden.”

Meer
Lees meer...