Nieuw op Netflix deze week: het tweede seizoen van de Waalse reeks ‘La Trêve’, een nieuwe reeks Japanse animatiefilms en ook nog titels als ‘Hereditary’, ‘Dirty Harry’ en de trilogie van ‘The Matrix’

Corona heeft ook een effect op de beurs. Om kort samen te vatten: alles wat buiten te doen is, doet het niet goed, alles wat binnen te doen is, vaart wel bij het virus. De aandelen van Netflix schieten dus de hoogte in. Wie niet besmet wil worden: blijf binnen en binge! Dit is het nieuwe aanbod van deze week.

Series

La Trêve is een uitstekende misdaadreeks van de Waalse openbare omroep, de RTBF. De reeks was ook al op Canvas te zien en ook het eerste seizoen staat al een tijdje op Netflix. De fans van deze donkere misdaadreeks kunnen nu ook beginnen aan het tweede seizoen, dat zich vier jaar na de gebeurtenissen in het eerste afspeelt.

Yoann Peeters is geen politieman meer en leeft teruggetrokken op het platteland. Dan krijgt hij het bezoek van psychiater Jasmina Orban (rol van Jasmina Douieb), bij wie hij vroeger (in seizoen 1) in behandeling was. Eén van haar patiënten is een jonge ex-gedetineerde, die beschuldigd wordt van de moord op een rijke vrouw in een afgelegen dorp in de Ardennen. Jasmina is echter overtuigd van zijn onschuld en vraagt Yoann om de zaak mee te onderzoeken.

Films

Op 1 februari werden een heel aantal Japanse anime-films van Studio Ghibli aan Netflix toegevoegd. De studio ging van start in 1985 en maakte sindsdien al heel wat pareltjes. Met de nieuwe deal wil Netflix rechtstreeks de strijd aangaan met Disney. Dat ze bij Disney bewonderaars zijn van het werk van de studio is immers geen geheim: in 1996 sloot Disney een deal om negen van de films van Ghibli internationaal op de markt te brengen.

In februari werden er al zeven films van de animatiestudio aan de catalogus van Netflix toegevoegd. Deze keer zijn het er weer zeven. Deze maand verwelkomen we Nausicaä Of The Valley Of The Wind (1984), Princess Mononoke (1997), My Neighbors The Yamadas (1999), Spirited Away (2001), The Cat Returns (2002), Arrietty (2010) en The Tale Of The Princess Kaguya (2013).

Dan over naar de nieuwe films met voorop Spenser Confidential, een actiekomedie van de hand van Peter Berg. Peter Berg leverde in 2016 het behoorlijk goeie Deepwater Horizon af, maar was in 2012 ook verantwoordelijk voor het abominabele Battleship. Of hij hier overhelt naar eerder die eerste, of eerder die tweede, zullen we samen met u ontdekken. Het is ook de vierde samenwerking tussen Peter Berg en Mark Wahlberg. Hier speelt Wahlberg een ex-politieagent die net uit de gevangenis komt en op zoek gaat naar de daders van de moord op twee van zijn voormalige collega’s.

Dan zijn er tot slot ook nog een aantal films die (op)nieuw aan de catalogus zijn toegevoegd die we ook nog even willen toelichten: Hereditary (2018) kon bij zijn release op heel wat aandacht rekenen. Hereditary vertelt het verhaal van Annie (Toni Collette staat uitmuntend te acteren), een vrouw die in korte tijd haar moeder en haar dochter moet afgeven. Van haar moeder was ze al langer vervreemd, maar het verlies van haar dochter Charlie (Milly Shapiro) hakt er flink in.

Dan ontmoet Annie Joan (Ann Dowd), een vrouw die haar vertelt over hoe zij weer contact heeft kunnen maken met haar overleden kleinkind via een seance. Hereditary is geen typische horrorfilm, hoewel hij zo wel in de markt werd gezet. De film is al een uur bezig voor er iets gebeurt dat een beetje naar horror neigt. In dat eerste uur is de film eerder een knap in beeld gebracht familiedrama over een familie die het al zwaar te verduren heeft gekregen. Het mooie aan deze film is zijn subtiliteit. De stiltes. De camerabewegingen. De onscherpte waarmee Ari Aster werkt en zijn gebruik van spiegels. De manier waarop hij soms twee shots in elkaar laat overvloeien.Het einde was er misschien net iets te ver over, maar daarna weerklinkt Both Sides Now van Joni Mitchell door de boksen terwijl de aftiteling over het scherm rolt en dat nummer plaats alles weer in een ander perspectief.

Ook uit 2018 komt nog Adrift, waarin Shailene Woodley Tami speelt, een avonturierster die met haar rugzak van plek naar plek reist zonder te weten hoe lang ze ergens zal blijven of wat haar volgende bestemming zal zijn. In Haïti ontmoet ze Richard (Sam Claflin), een mede-avonturier en de twee worden verliefd. Adrift vertelt het liefdesverhaal van de twee en heeft dat gewikkeld rond het overleven nadat hun boot in een orkaan terecht is gekomen. Let bij het kijken vooral eens op de prachtige soundtrack. Het was die soundtrack van de Duitse componist Hauschka. die maakte dat we na 96 minuten met een hart vol liefde de zaal weer uit kwamen wandelen.

Gaan we nog een aantal jaren terug dan komen we bij Edge Of Tomorrow (2014), één van die zeldzame films waarin Tom Cruise nog echt heeft weten verrassen. Hij speelt hierin de onervaren majoor Cage die in een tijdlus belandt in zijn strijd tegen buitenaards leven.

Wil je nog meer actie dan kan je je nu (opnieuw) laven aan de Matrix-trilogie. Nu Keanu Reeves dankzij zijn John Wick-filmreeks opnieuw populair is, staat er ook een vierde Matrix-film in de steigers voor mei van volgend jaar. Die eerste drie dus nog een keertje opfrissen, lijkt ons geen overbodige luxe.

In Dirty Harry (1971) zien we Clint Eastwood als actieheld in zijn hoogdagen. De film was de eerste die rond de figuur van Harry Callahan gebouwd werd, een keiharde inspecteur. De eerste Dirty Harry-film werd geïnspireerd door de jacht op de beruchte Zodiac-killer en draait rond een moordenaar die vlak na zijn misdaad weer vrijkomt, waarop Harry de achtervolging op ‘m inzet. Na deze eerste film zouden er nog vier vervolgen komen.

Voor Brad Pitt in zijn jonge jaren kunnen we terecht bij Legends Of The Fall (1994), de klassieke film over oud-cavalerieofficier kolonel Ludlow (Brad Pitt) die het leger verlaten heeft omdat hij genoeg heeft van de agressie tegen de indianen. Hij moet in een afgelegen huis in Montana zijn drie kinderen alleen opvoeden nadat zijn vrouw hem heeft verlaten.

Tot slot komt ook nog één van onze favoriete films aller tijden binnenwaaien in de vorm van Hugo (2011), een onderschat pareltje van Martin Scorsese over een kleine weesjongen die in het station van Parijs in een klok woont. Deze gaan we zeker nog eens herbekijken en we krijgen het al warm van die gedachte alleen. De film mocht vijf Oscars mee naar huis nemen.

Docu & Reality

In het tweede seizoen van Ugly Delicious gaan we met chef David Chang opnieuw op zoek naar het lekkerste eten ter wereld. Dat hoeft er niet per se ook heerlijk uit te zien. Op zijn reizen rond de wereld neemt Chang beroemdheden mee als bijvoorbeeld Nick Kroll of Aziz Ansari.

Maar hij gaat ook op zoek naar hoe eten mensen kan samenbrengen en zelfs vooroordelen kan doorbreken. Chang stopt ook een persoonlijke toets in dit seizoen en gaat na wat het nakende vaderschap voor hem betekent, als kok en als mens.

Eindigen doen we op een muzikale noot, want ook de documentaire Miles Davis: Birth Of The Cool (2019) is nu op Netflix te vinden. Eind vorig jaar was de documentaire over het leven van de jazzlegende nog op Canvas te zien, maar wie ze daar gemist heeft, kan ze nu dus inhalen.

https://www.youtube.com/watch?v=34r017yYNa0

Miles Davis is een muzikale legende, beroemd om onder andere ‘So What’ (1959), een plaat die de brug wist te slaan tussen jazzliefhebbers en anderen. Berucht waren zijn gevechten tegen allerhande verslavingen, zijn moeilijk karakter en zijn conservatieve opvattingen. Het komt allemaal voorbij in deze bijna twee uur durende documentaire die ook voor een Grammy genomineerd werd.

Meer
Lees meer...