Left Right
scrollTop top

In tijden van corona introduceert Airbnb nieuwe schoonmaakregels


airbnb voert nieuw schoonmaakprotocol in
© ISOPIX

Door de huidige coronacrisis introduceert verhuurplatform Airbnb vanaf mei een nieuw schoonmaakprotocol. Airbnb zal richtlijnen geven over het reinigen van de verschillende kamers in een huurwoning. Het nieuwe protocol zou zowel de verhuurders als de huurders gerust moeten stellen.

Het Enhanced Cleaning Initiative, het nieuwe schoonmaakprotocol van Airbnb, is niet vereist voor de verhuurders. Klanten kunnen op de website wel vinden welke verhuurders deelnemen aan het initiatief. Airbnb beweert dat dit protocol in de sector het eerste overkoepelende, gestandaardiseerde protocol voor schoonmaak en ontsmetting is.

24 uur tussen boekingen

In het het protocol van meer dan 40 pagina’s vind je onder meer de schoonmaaknorm en de specifieke producten die je kan gebruiken om te schoonmaken. Aan verhuurders vraagt het platform om minstens 24 uur tussen elke boeking te laten. Zo verkleint Airbnb de kans dat hun huurders een virus van de vorige huurders kunnen oplopen. Verder moeten verhuurders zorgen dat de social distancing en andere hygiëneregels binnen de woning worden gerespecteerd.

ISOPIX

Een andere regel is het afsluiten van de plaats waar een mogelijk coronapatiënt heeft verbleven. Op die plaats moeten de ramen worden geopend zodat de luchtcirculatie vergroot. Pas 24 uur nadat de besmette persoon de kamer heeft verlaten, mag de ruimte schoongemaakt en gedesinfecteerd worden.

De richtlijnen voor de reinigingsvoorschriften bevatten ook aanbevelingen voor persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals maskers en handschoenen. Verhuurders moeten die dragen tijdens het schoonmaken van hun eigendommen. Airbnb ging niet in op de vraag of verhuurders een vergoeding zouden krijgen voor de aankoop van de schoonmaakproducten of beschermingsmiddelen.

Onderzoek bij huurders

ISOPIX

Airbnb weet uit hun onderzoek dat netheid bij hun huurders een hoge prioriteit heeft. “Klanten willen weten wat de verhuurder precies onderneemt om de plaats netjes te houden”, dat zei Chris Lehane, senior vicepresident van Airbnb.

Volgens het schoonmaakprotocol moeten verhuurders een lijst met goedgekeurde producten gebruiken. Als verhuurders zich niet kunnen binden aan de vereisten van het schoonmaakprotocol kunnen ze ervoor kiezen om ‘een boekingsbuffer’ noemt te gebruiken. Hierbij houden verhuurders hun verhuurwoning 72 uur leeg in plaats van 24 uur.

250 miljoen dollar

Om de financiële schade op te vangen die het coronavirus heeft aangericht aan het verhuurplatform, kondigde Airbnb aan dat het 250 miljoen dollar (bijna 230 miljoen) opzij zet om de verhuurders te helpen bij hun verloren boekingen. Airbnb verlengde ook de kosteloze annuleringsperiode op boekingen tussen 14 maart en 31 mei.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.162.661
 • Aantal
  doden
  1.396.375
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755