Nieuwe migratiedeal maar ook nieuw kraakpand: ex-staatssecretarissen schijnen hun licht op de nieuwe deal

Woensdagnacht werd door het kernkabinet een nieuwe migratiedeal goedgekeurd. The Morning Drive van Business AM sprak met ex-staatssecretarissen Theo Francken (N-VA) en Maggie De Block (Open VLD) en liet hen hun licht schijnen op de nieuwe deal.


Beluister hier de volledige gesprekken met Theo Francken en Maggie De Block


Waarom is dit belangrijk?

Migratie is al jaren een delicaat thema binnen de regering. Door een aanhoudende instroom moest de regering ingrijpen. Er werd een deal goedgekeurd die inhoudt dat de achterpoortjes zouden verdwijnen, in ruil voor meer opvangplaatsen.
  • “Ik denk dat dit akkoord toelaat dat de huidige staatssecretaris, mevrouw De Moor, heel veel maatregelen kan nemen. Dienst Vreemdelingenzaken krijgt bijzonder veel beslissingsrecht”, zegt De Block. “Er worden bijkomende maatregelen voor opvang genomen. Maar ook aan elke schakel van de ketting wordt gewerkt, ook een strenger terugkeerbeleid.”
  • “Ik denk dat dit een beetje dezelfde recepten zijn als mijn actieplan van maart 2012. Tegen 2013 hadden wij daar heel goede resultaten mee”, aldus De Block. “We zijn een Europees land, wij zijn geen eiland. We moeten in een Europees verband functioneren. Wij zijn ook een heel aantrekkelijk land omwille van onze lange procedures en de mogelijkheid om meerdere procedures aan elkaar te rijgen. Dit akkoord vermijdt dat.”

Kraakpand no. 2

Enkele weken na de ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat hebben asielzoekers zondag een nieuw pand in de buurt van het Brusselse Noordstation gekraakt. Maandagmorgen was het pand nog niet ontruimd. Het wekt de indruk dat de regering de asielcrisis toch niet helemaal onder controle heeft. 

  • Concullega Francken is daarom minder lovend over de deal. “Er wordt niets aan de instroom gedaan. Er zijn 3.000 asielaanvragen per maand, dat is veel te hoog. Je mag dan nog zoveel personeel aanwerven als je wilt, je krijgt dat probleem gewoon niet opgelost.”
  • Er worden wel enkele opvangrechten teruggeschroefd. “Er zijn achterpoortjes ontstaan waarbij mensen die afgewezen zijn als asielzoeker toch een nieuwe procedure opstarten om langer die opvangrechten te kunnen genieten. Dat oneigenlijke gebruik van bepaalde procedures wordt gesloten. Dat is een goede zaak”, geef Francken toe.

Opsluiten van kinderen

Een gevoelig deel van de deal ging over de mogelijkheid om gezinnen die een negatieve beslissing ontvingen, en dus het land moeten verlaten, op te sluiten tot ze effectief het land verlaten.

  • “Onder deze migratiedeal worden kinderen niet meer opgesloten, maar dat is in de praktijk al jaren zo. Die mogelijkheid stond alleen nog in de wet, maar in de praktijk verandert er dus niets”, aldus De Block.
  • “Niemand sluit graag kinderen op of stuurt ze graag terug, maar wat doe je dan als je dat niet kan doen met illegale gezinnen waarvan de ouders keer op keer weigeren om terug te keren op een vrijwillige manier?”, vraagt Francken zich af. “Dan moet je die toch gedwongen terugsturen?” 
  • “Alle Westerse landen doen het op die manier. Als we nu in de wet gaan verankeren dat wij dat niet meer gaan doen, dan geraak je daar niet meer van af”, zegt hij. “Heel veel illegale gezinnen gaan naar België afreizen omdat het hier een vrijhaven wordt van terugkeer. Je zegt hiermee ook tegen illegalen ‘Als je kinderen hebt, ben je safe.’”

Hypocrisie

Daarnaast reageert Francken nog op de verwijten in het parlement dat hij zelf ook de kans had om op bepaalde zaken in te grijpen, maar die toen links liet liggen.

  • “Toen ik staatssecretaris was, was het Nicole De Moor die dat allemaal tegenhield. Een aantal verstrekkingen, onder andere over het verstrengen van de opvangwet, die ik toen indiende, werden net door de CD&V weggestemd. Wat een onwaarschijnlijke hypocrisie daar.”

(fjc)

Meer
Lees meer...