Nieuwe versie van Popcorn Time draait gewoon in je browser, maar … toch even oppassen         

De bestanden die nodig zijn om Popcorn Time in een browser te laten draaien, zijn openbaar gemaakt. Iedereen die een eigen website heeft, kan daardoor Popcorn Time zelf draaien op zijn Windows- of Apple-computer. Popcorn Time Online is dus geen aparte app meer. Vandaag lanceert één van de populairste varianten, de zogenaamde .se-versie, zo’n onlineversie. Maar het is toch even oppassen daarmee. 

De nieuwe webversie van de .se-versie van Popcorn Time brengt volgens de makers een pak verbeteringen met zich mee. De kwaliteit van het beeld zou nog beter zijn en omdat nu ‘bijna elk videoformat’ kan worden afgespeeld, bestaat de verwachting dat het aanbod aan films nog veel en veel groter wordt.

Een andere nieuwigheid is dat de ontwikkelcode van Popcorn Time Online op de site GitHub staat. Iedereen kan hierdoor het programma hosten op zijn eigen site.

Oppassen

Toch lijkt het even oppassen met deze versie: wie ze probeert wordt bijvoorbeeld al snel geconfronteerd met een aanbod om een VPN-abonnement te nemen “om zo veilig te kijken”. Het lijkt dan ook niet zo’n goed idee om deze versie te gebruiken zonder je eigen VPN.

Daarnaast werkt de nieuwe browser-versie met Torrents Time, een plugin die “een beveiligde verbinding aanbiedt en daardoor je ip-adres afschermt”. Daardoor zou het voor auteursrechtenorganisaties en licentiehouders moeilijker zijn om gebruikers aan te pakken. En hier schuilt het addertje onder het gras.

Op zich is het eigenlijk ook allemaal niet zo nieuw. De techniek bestond al, bijvoorbeeld bij dit PopcornTorrents.com. Dat gebruikt technologie van het Israëlische Hola. En die is omstreden. Hola “steelt” immers bandbreedte van de gebruiker. En het komt erop neer dat wie Hola gratis gebruikt z’n ip-adres te grabbel gooit. Hola werkt misschien wel als gratis VPN, maar het is niet veilig en zeker niet aan te raden.

(“When a user installs Hola, he becomes a VPN endpoint, and other users of the Hola network may exit through his internet connection and take on his IP. This is what makes it free: Hola does not pay for the bandwidth that its VPN uses at all, and there is no user opt out for this. This means that rather than having their IP addresses cloaked behind a private server, free Hola users are regularly exposing their IP addresses to the world but associated with other people’s traffic – no matter what that might contain.”)

Op de site van Torrents Time (van dezelfde mannen dus die nu de browserversie van .se lanceren) staat een hoofdstuk dat gericht is naar publishers en daarin “With Torrents Time you’ll be able to generate more revenue than with any PPI company or ad network, while maintaining a great, worthy relationship with your awesome users”.

En er zijn al vermoedens dat Torrents Time eenzelfde commercieel model voor ogen heeft als Hola. Opletten dus, ook al omdat de .se-versie altijd al geplaagd is geweest door geruchten dat ze bijvoorbeeld niet malware-vrij is.

Sowieso illegaal

Het streamen van auteursrechtelijk beschermd materiaal via Popcorn Time is sowieso verboden. Auteursrechtenorganisaties slaagden er in oktober in PopcornTime.io stop te laten zetten. Maar dat is slechts één versie. PopcornTime.se ontwikkelt ondertussen door en is nog steeds erg populair. Toch wordt er ook in ons land nog met juridische wapens tegen Popcorn Time gestreden.

Een Belgische onderzoeksrechter heeft eind 2015 beslist dat alle Belgische ISP’s verplicht zijn om sites met Popcorn Time-software te blokkeren. Vermits het strafonderzoek nog lopende is kunnen eventuele nieuwe domeinnnamen toegevoegd worden aan de klacht. De rechter doet dit om de belangen van de benadeelde partijen te beschermen. Benadeelde partijen zijn niet alleen de makers en producenten van films en tv-programma’s, maar ook legale platformen zoals Stievie, iTunes, play more en Netflix en uiteindelijk ook de consument. Ook het Online Fair Play-platform pleit voor de bescherming van de consument die moet kunnen vertrouwen op een veilige en legale economie. “

“De blokkade van een illegale applicatie zoals Popcorn Time is een uitgelezen kans om de consumentwarm te maken voor het legale online aanbod”, luidt het in een verklaring van Olivier Maeterlinck namens de filmdistributie, game-, muziek- en videoindustrie in België en Luxemburg. “Dat aanbod is heel uitgebreid, aan een eerlijke prijs verkrijgbaar en veilig voor ieders pc en uw persoonsgegevens.”

Voor wie op een andere planeet zat

Voor wie het nog niet wist: Popcorn Time is een illegale streamingdienst die nieuwe films en series aanbiedt. Popcorn Time maakt gebruik van het bittorrentprotocol waarbij downloaders ook automatisch hun verbinding beschikbaar stellen om het bestand te uploaden naar anderen. Daardoor zijn gebruikers ook automatisch verspreiders van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Exacte cijfers zijn er niet, maar geschat wordt dat zeker 500.000 Vlamingen de streamingdienst gebruiken en dat dagelijks zeker 50.000 Vlamingen naar een film of tv-serie kijken.

Meer
Lees meer...