Noodweer in het zuidoosten van het land eist zijn tol: meerdere doden en vermisten

Grote delen van Wallonië en Limburg zijn gisterenavond getroffen door extreme regenval. Rivieren en beken traden uit hun oevers, stadcentra liepen onder water, vernieling alom. Het noodweer eiste gisterenavond en vanmorgen ook menselijke slachtoffers. Een jongeman (22) liet het leven in Eupen, een man van 50 stierf in Aywaille.

Op meerdere plaatsen in Wallonië staan stads- en dorpscentra onder water. In de provincies Luxemburg, Luik en Namen zijn rampenplannen geactiveerd en werden inwoners geëvacueerd.

Doden en vermisten

De overleden man van 22 zou met een zwemband in het snel stromende water gesprongen zijn en werd vervolgens een tijdlang vermist, bericht de krant Grenz-Echo. Hulpdiensten vonden zijn lichaam in een beek in de buurt van de Rotenberg. Hij kon niet meer gereanimeerd worden.

In Aywaille, ten zuiden van de stad Luik, hebben de hulpdiensten deze ochtend het lichaam van een 50-jarige man aangetroffen in de kelder van zijn huis. Dat meldt burgmeester Thierry Carpentier.

In Marcourt in de provincie Luxemburg zou een meisje van 15 in de Ourthe gevallen zijn, meldt VRT NWS. De hele nacht werd naar haar gezocht met duikers en drones. De politie zegt dat het meisje nog niet gevonden is. Verschillende dorpen daar zijn overstroomd en heel wat wegen zijn afgesloten omdat ze ondergelopen zijn.

“We hebben meldingen gekregen van verschillende personen die nog vermist zijn”, zegt Catherine Delcourt, gouverneur van de provincie Luik, aan Het Nieuwsblad. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet duidelijk.

Evacuatie per boot

De Maas dreigt vandaag uit oevers te treden ter hoogte van de stuwdam van Monsin in Luik. Minister van Defensie Defensie Ludivine Dedonder (PS) stuurt het leger naar de getroffen regio’s. Dat melden de kranten van de groep Sudpresse.

Het blijft voorlopig bang afwachten. Waarnemend gouverneur Catherine Delcourt en burgemeester Willy Demeyer van Luik roepen inwoners en handelaars in de wijken langs de Maas om onder meer kelders leeg te maken en kelderramen waterdicht te maken.

In Verviers, in de provincie Luik, is de ravage niet te overzien. Het centrum wordt er overspoeld, auto’s drijven door de straten.

De gemeente Chaufondtaine heeft een deel van haar bewoners geëvacueerd, schrijft Knack.be. Het zou gaan om 1.300 tot mogelijk 1.700 mensen. Bovendien zal niet iedereen geholpen kunnen worden.

“De evacuatie van de getroffen gebieden is zeer gecompliceerd, aangezien de gebieden niet toegankelijk zijn. We vragen de mensen dan ook om hun toevlucht te zoeken tot de bovenverdiepingen van hun huizen en thuis te blijven totdat het water zakt”, zegt burgemeester Daniel Bacquelaine.

In Voeren is de brandweer van de hulpverleningszone Oost-Limburg woensdagavond per boot huis-aan-huis geweest om 140 woningen in Moelingen-dorp te evacueren. De evacuaties verliepen er grotendeels per boot.

Treinsporen vernield

Treinverkeer in Wallonië is sterk verstoord. Verschillende treinsporen zijn vernield door het water.

De NMBS laat weten dat ten zuiden van de lijn Charleroi – Namen – Luik alle treinverkeer onderbroken alle treinverkeer is onderbroken.

Lees ook:

Meer
Lees meer...