Noord-Korea kampt met stijging doodgeboortes door coronacrisis: “Vrouwen moeten bevallen in supermarkten en fabrieken”

In Noord-Korea worden de laatste weken steeds meer baby’s dood geboren. Dat is het gevolg van de zware uitbraak van het coronavirus in het land. Mensen die mogelijk besmet zijn met het virus worden afgezonderd in geïmproviseerde opvangcentra in hotels, maar ook supermarkten, fabrieken of boerderijen. Daar krijgen de mensen, waaronder dus ook zwangere vrouwen, niet de medische hulp die ze nodig hebben.

Noord-Korea hield meer dan twee jaar lang vol dat het gespaard bleef van het coronavirus en telde zo officieel dus nul besmettingen. Maar na de grote militaire parade eind april kreeg Noord-Korea te kampen met wat ze zelf omschrijven als “een uitbraak van koorts”. Volgens verschillende bronnen gaat het echter om een zware uitbraak van de Omikron-variant van het coronavirus. Sindsdien verkeert het land in een “maximale noodtoestand”.

Twee pijnstillers per dag

Bronnen van Radio Free Asia vertellen dat er een stijging is in het aantal doodgeboortes in Noord-Korea. Het gaat daarbij om zwangere vrouwen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, waardoor ze overgebracht worden naar een quarantainefaciliteit. Noord-Korea beschikt over onvoldoende coronatesten. Daardoor wordt iedereen die mogelijk besmet is, meteen overgebracht wordt naar een quarantainefaciliteit, waar de kans op een effectieve besmetting zeer groot is.

De faciliteiten zijn in een sneltempo gebouwd, waardoor ze niet goed uitgerust zijn om patiënten de nodige zorg te bieden. Een bron uit Anju, een stad ten noorden van de hoofdstad Pyongyang, vertelt over de situatie in die quarantainefaciliteiten. “In het hotel van Anju worden mensen met symptomen afgezonderd en geïsoleerd in kamers”, vertelt de bron aan Radio Free Asia. “Elke dag krijgen ze enkel twee pijnstillers, dat is de enige medische zorg die ze krijgen.”

Doodgeboortes

In die quarantainefaciliteiten zijn er geen uitzonderingen voor zwangere vrouwen. “Er zijn veel zwangere vrouwen met ernstige symptomen die in isolement zitten in deze hotels. Zij die bijna moeten bevallen lopen een enorm risico. Er zijn veel baby’s die dood of veel te vroeg geboren worden omdat de vrouwen onvoldoende medische zorgen krijgen.”

“Het personeel in de faciliteiten zorgt enkel voor de lichamen van de doodgeboren baby’s en geeft verder geen behandeling of extra zorg aan moeders die klagen over koorts of andere gezondheidsproblemen die gelinkt zijn aan hun zwangerschap.” De bron, die uiteraard anoniem wil blijven, gaat verder: “Families zijn daarnaast ook niet te spreken over het feit dat de moeders die net hun kind verloren pas buiten mogen wanneer ze geen symptomen meer hebben.” Daardoor blijven de vrouwen dus alleen met hun verdriet.

300 patiënten in een supermarkt

Een andere bron uit Chungsan, een provincie in het oosten van Noord-Korea, vertelt over de erbarmelijke situatie in de quarantainefaciliteiten in de regio. Wie daar symptomen van het coronavirus vertoont, wordt overgebracht naar de lokale supermarkt die werd omgebouwd tot een isolatiefaciliteit. Op dit moment zouden daar zo’n 300 mensen in quarantaine verblijven, waaronder zo’n 20 zwangere vrouwen.

“Na tien dagen in zo’n moeilijke omgeving krijgen veel zwangere vrouwen te kampen met hoge koorts en zwangerschapsvergiftiging. Ze hebben pijn over hun hele lichaam, maar worden niet geholpen”, vertelt de bron. “Ze geven deze zwangere vrouwen dezelfde mais, rijst en spinaziesoep, die ze aan alle patiënten geven en ze krijgen geen extra zorg. De zwangere vrouwen krijgen doodgeboortes omdat ze niet genoeg te eten krijgen wanneer ze ziek zijn. De foetussen sterven in hun buik.”

Eén officieel geval

Hoewel Noord-Korea dus faciliteiten heeft gebouwd om mogelijk besmette mensen op te vangen, spreekt het land officieel niet van een uitbraak van het coronavirus. Het land spreekt daarbij van een uitbraak van “koorts”.

Op 15 mei 2022 gaf Noord-Korea voor het eerst besmettingscijfers door. Daarbij spraken ze van één besmetting en zes overlijdens door de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn nog steeds de enige officiële gevallen van Covid-19 in Noord-Korea.

Meer
Lees meer...