Lidmaatschap Europese Unie Noord-Macadonië lijkt aanstaande; Bulgarije heft blokkade op

Het parlement van Noord-Macedonië heeft zaterdag ingestemd met een door Frankrijk tot stand gebrachte overeenkomst, om een geschil met Bulgarije te beslechten en de weg vrij te maken voor een toetreding tot de Europese Unie. 68 van de 120 parlementsleden stemden voor het voorstel.

“Vanaf vandaag zetten wij versnelde stappen om toe te treden tot de Europese familie”, zei premier Dimitar Kovacevski in een persconferentie, nadat zijn kabinet de stemming van het parlement had goedgekeurd. De premier zei dat de eerste ontmoeting tussen zijn regering en de EU dinsdag zal plaatsvinden. “Eindelijk zal de Macedonische taal in heel Europa klinken”, zo stelde hij.

Bulgarije blokkeerde toetreding

Noord-Macedonië is al vele jaren kandidaat-lid van de EU, maar kreeg lange tijd geen groen licht om te beginnen aan de onderhandelingen met het blok. De toetreding van het land werd lange tijd geblokkeerd door buurland Bulgarije, dat al sinds 2007 lid is van de Europese Unie. 

De Bulgaren hielden lange tijd vol dat Skopje de Bulgaarse minderheid in het land niet goed zou behandelen, waardoor het niet akkoord ging met de toetreding van het land tot het Europese blok. Formeel leven er zo’n 3.500 etnische Bulgaren in het land.

Grondwettelijke rechten

Een akkoord, door Frankrijk tot stand gebracht, moest uiteindelijk een oplossing bieden. Daarin staat dat Noord-Macedonië de Bulgaarse minderheid formeel erkent en hen dezelfde grondwettelijke rechten verleent als de overige burgers in het land. Ook hoeft Bulgarije de Macedonische taal niet te erkennen. In ruil daarvoor zal Bulgarije zijn buurland op de Balkan toestaan om gesprekken met de EU te beginnen voor een toekomstig lidmaatschap.

Vorige week donderdag was de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, aanwezig in Skopje, om daar te pleiten voor het compromis. “Wij willen jullie bij de EU”, zei ze. Daarnaast benadrukte ze dat de EU de Noord-Macedonische taal erkent en de onafhankelijkheid van het land ondersteunt. 

Griekenland

Eerder blokkeerde het zuidelijke buurland Griekenland de toetreding van Macedonië (zoals het land heette tot aan 2018). De Grieken, die zelf een provincie genaamd Macedonië hebben, waren niet blij met de naam van het land, omdat ze vonden dat de Macedoniërs op deze wijze aanspraak maakten op het nalatenschap van het Macedonische koninkrijk van Alexander de Grote.

Die blokkade werd opgeheven in 2018, toen Macedonië akkoord ging met een naamswijziging. Sindsdien heet het Noord-Macedonië en trad het in 2020 toe tot de NAVO.

(kg)

Meer
Lees meer...