Nu ook boetes voor Popcorn Time-gebruikers in Europa

In Denemarken hebben ongeveer 2.000 gebruikers van Popcorn Time een brief gekregen waarin staat dat ze een schadevergoeding van 295 euro moeten betalen omdat ze naar de film And So It Goes hebben gekeken op de torrentdienst. Ook in Noorwegen mogen 75.000 gebruikers van Popcorn Time binnenkort een brief verwachten. 

Honderden Deense Popcorn Time-gebruikers hebben een brief ontvangen, waarin staat dat ze een schadevergoeding moeten betalen. De bedragen variëren, maar de meeste streamers moeten 2.200 kronen overdragen aan de getroffen filmdistributeur. Dat is ongeveer 295 euro. De schadevergoeding wordt geëist door het advocatenkantoor van Scanbox Entertainment. Volgens advocaat Niels Hald-Nielsen wil de filmdistributeur de zaak buiten de rechtbank schikken. “Lukt dit niet, dan moeten we alsnog naar de rechter stappen”.

Ook jacht geopend in VS

Ook in Popcorn Time ligt niet alleen in Denemarken onder vuur: in de Verenigde Staten stapten de makers van de film The Cobbler in augustus naar de rechter, om de ip-adressen van filmkijkers te proberen te bemachtigen. De geëiste schadevergoedingen in de Verenigde Staten liggen veel hoger: de makers van The Cobbler vragen tot 150.000 dollar van mensen die de film hebben gestreamd.

Een andere Amerikaanse filmstudio, Millennium Films, heeft in de Amerikaanse staat Oregon een rechtszaak aangespannen tegen zestien individuele gebruikers van Popcorn Time. Die gebruikers worden verdacht van het downloaden en het verspreiden van de film Survivor met Pierce Brosnan. De studio wil dat de zestien gebruikers de minimumboete van 750 dollar betalen. Het gaat de studio er vooral over “om de afschrikkende werking die een veroordeling zou moeten hebben”.

In Denemarken werden in augustus eerder al twee mensen opgepakt die sites hadden gemaakt met uitleg hoe Popcorn Time gebruikt kan worden.

Hoe het werkt

Voor wie het nog niet wist: Popcorn Time is een illegale streamingdienst die nieuwe films en series aanbiedt. In plaats van ze eerst te downloaden, start het streamen direct en loopt de download door tijdens het kijken. Popcorn Time maakt gebruik van het bittorrentprotocol waarbij downloaders ook automatisch hun verbinding beschikbaar stellen om het bestand te uploaden naar anderen. Daardoor zijn gebruikers ook automatisch verspreiders van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Bovendien is popcorn Time open source. Dat laatste maakt het bijna onmogelijk om het oprollen ervan mogelijk te maken.

Half miljoen Vlamingen gebruiken Popcorn Time

Dat Popcorn Time goed werkt en bovendien gratis is, hebben al een pak mensen ontdekt. Er zijn geen exacte cijfers, maar naar schatting 500.000 Vlamingen hebben het al gebruikt, wellicht zelfs meer. Dagelijks kijken meer dan 50.000 Vlamingen wel naar een film of een tv-reeks op Popcorn Time. In Nederland zou Popcorn Time zelfs door 1,5 miljoen mensen regelmatig worden gebruikt.

In het Verenigd Koninkrijk werden providers eerder opgedragen sites die Popcorn Time aanbieden te blokkeren.

75.000 Noren

Autoriteiten in Noorwegen hebben Popcorn Time-gebruikers in het land gewaarschuwd dat ze binnenkort post krijgen van de Rettighets-Alliansen (RA), vergelijkbaar met onze BAF. RA zegt tussen de 50.000 en 75.000 IP-adressen te hebben verzameld van mensen die zich, door naar Popcorn Time te kijken, schuldig hebben gemaakt aan het bekijken en verspreiden van met auteursrechten beschermd materiaal.

Het is wel niet duidelijk wat de Noorse Popcorn Time-gebruikers precies boven het hoofd hangt. RA heeft het recht om IP-adressen van copyrightschenders te vergaren, maar alleen een rechter kan providers dwingen om de NAW-gegevens achter die IP-adressen vrij te geven. Of dat in dit geval gebeurd is, is niet bekend.

“Niet te veel zorgen maken als Popcorn Time-gebruiker in België”

In ons land, lijkt er voorlopig niet echt iets te gebeuren, ondanks een waarschuwing eerder dit jaar dat de overheid achter gebruikers zou gaan. Wie zich toch onveilig voelt, kan een VPN gebruiken.

Net zoals in Noorwegen, moeten bestrijders van illegale content hier ook langs de rechter passeren. Zelfs in het geval dat je dan bekend stond als grootverbruiker, kon de rechter eigenlijk alleen maar je data weggeven in het geval van zeer ernstige feiten, zoals terrorisme. “Illegaal downloaden is storend voor de entertainment industrie, maar diefstal van intellectuele eigendom door een particulier – en niet op grote schaal – kan je moeilijk verdedigen als een zeer ernstig feit. Nu de dataretentiewet voorlopig is vernietigd, is het zelfs nog moeilijker voor die organisaties om grootverbruikers op te sporen,” vertelde Matthias Dobbelaere-Welvaert, professor Copyrights and Mediarights aan de Erasmushogeschool Brussel daarover aan Bloovi.

“Als Popcorn Time-gebruiker in België, en zelfs als grootverbruiker ervan, zou ik me vooralsnog niet al te veel zorgen maken. En ook in Noorwegen, waar de IP-adressen werden ingezameld, kan dit best nog eens staartje krijgen. Ondanks de uitspraken van de Rights Alliance, is het zo dat de privacy van gebruikers gewaarborgd moet worden en dat de verwerking van zo’n IP-adres (en het opzoeken van een bijhorend fysiek adres) niet zonder gevaren en waarborgen is. Het recht op privacy is, in deze zaken waar geen ernstige feiten werden gepleegd, immers zwaarwichtiger dan een eventuele repressie.”

Offline halen?

De overheid kan wel proberen om Popcorn Time “uit de lucht te halen”. Alleen, dat is niet zo evident (lees: ondertussen onmogelijk). In Nederland haalde de stichting Brein in februari zes Nederlandse websites offline gehaald waarop Popcorn Time werd aangeboden. Het ging om in Nederland gehoste sites. Maar een nieuwe versie van de Popcorn Time-software maakt niet langer gebruik van één domein of één server waardoor het afsluiten niet meer zorgt voor grote problemen. De dienst draait nu helemaal op een peer-to-peer-infrastructuur.

Dat betekent dat Popcorn Time leunt op een netwerk van servers die allemaal gelijkwaardig zijn en elkaars taken kunnen overnemen.

Meer
Lees meer...