Left Right
scrollTop top

Zijn de onderdelen van jouw tweedehands iPhone echt? Apple is net zo bezorgd als jij


© Credit: AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File via ISOPIX

Met de volgende iOS-update zullen iPhone-bezitters de authenticiteit van de onderdelen kunnen controleren. Dit is vooral handig voor wie een tweedehands iPhone wil kopen.

Je iPhone laten herstellen door Apple zelf heeft één groot voordeel: je weet dat de onderdelen officieel zijn. Dat is niet noodzakelijk het geval wanneer je naar een externe hersteller gaat, die goedkoper is, maar wel niet wordt aanbevolen door de Amerikaanse firma. Een probleem waar Apple zich terdege van bewust is, want voor het technologiebedrijf is het gebruik van officiële onderdelen een prioriteit.

Het bedrijf had daarom beslist om gebruikers te bestraffen als ze voor een herstelling van hun toestel een scherm van een andere producent gebruiken. Apple deed dat door Face ID te deactiveren na zo’n externe herstelling. De techgigant kwam weliswaar terug op die stappen omdat het ongelooflijk veel kritiek kreeg. Maar het lijkt erop dat Apple een minder controversiële oplossing heeft gevonden: de integratie van een nieuwe functie waarmee je kunt weten of de onderdelen van je iPhone echt zijn.

“De onderdelen- en servicegeschiedenis”

Met iOS versie 15.2 verschijnt er een nieuwe functie in de iPhone-instellingen: de onderdelen- en servicegeschiedenis. Zoals de naam al aangeeft, zal je dankzij deze functie een overzicht krijgen van alle onderdelen in je smartphone. Op die manier kan je te weten komen of die vervangen of echt zijn. Deze informatie kan nuttig zijn wanneer je een iPhone op tweedehandsmarkt koopt, maar ook wanneer je een beroep doet op een externe hersteller.

Als de telefoon een niet-origineel onderdeel vindt, staat er “onbekend onderdeel.” Zo niet, dan staat er “Genuine Apple Part”. Het bedrijf uit Cupertino geeft op zijn website niettemin aan dat er verschillende redenen kunnen zijn wanneer een een onderdeel als onbekend bestempeld wordt:

  • Het onderdeel is vervangen door een niet-origineel onderdeel.
  • Het onderdeel is al gebruikt of geïnstalleerd op een andere iPhone.
  • Het onderdeel werkt niet zoals verwacht.

Merk op dat de nieuwe functie enkel beschikbaar zal zijn voor de recente iPhone-modellen. De informatie zal ook verschillen naargelang de leeftijd van het toestel:

  • Op de iPhone XR, XS, XS Max en latere modellen, waaronder de iPhone SE (2020), kan je nagaan of de batterij is vervangen.
  • Op iPhone 11, 12 en 13 kan je controleren of de batterij of het scherm is vervangen.
  • Op iPhone 12 en iPhone 13 kan je checken of de batterij, het scherm of de camera is vervangen.

Zelf je iPhone herstellen

Deze nieuwe functie komt er na Apple’s bericht over de lancering van zijn officiële reparatieprogramma waarmee gebruikers zelf hun smarphone kunnen herstellen. De klanten van het bedrijf zullen dankzij dat programma onderdelen op site van Apple kunnen bestellen om vervolgens zelf reparaties uit te voeren. Dit is een sterke zet van Apple, dat zich altijd tegen dit soort praktijken heeft verzet. Een goede zaak voor de consument, maar dit programma zal onvermijdelijk meer reparaties door “amateurs” met zich meebrengen. Dat kan er mogelijk toe leiden dat officiële onderdelen vervangen worden door niet-officiële onderdelen.

De nieuwe functie zal naar verwachting verschijnen in iOS 15.2, een update die binnenkort beschikbaar zou moeten zijn.

(ns, lb)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…