Left Right
scrollTop top

Ooit zo dominante Windows dreigt derde besturingssysteem op de markt te worden


Ooit zo dominante Windows dreigt derde besturingssysteem op de markt te worden

Windows, het besturingssysteem van Microsoft, dreigt af te zakken naar de derde plaats in de verkoopcijfers van pc’s, laptops, tablets en smartphones. Nadat eerder Android al de eerste plaats veroverde, komen nu ook Apples systemen in de buurt.

Volgens analysebureau Gartner zullen er dit jaar ongeveer 308 miljoen toestellen met Windows over de toonbank gaan. Een gigantisch aantal, maar wel amper 13 procent van de markt. Want intussen worden er op jaarbasis zo’n 2,4 miljard toestellen met besturingssysteem aan de man gebracht. Dat zijn echter vooral smartphones, en die trein heeft Microsoft volledig gemist. En dat terwijl Windows Mobile in de jaren voor de iPhone nog erg populair was.

Apples systemen groeien sneller

De Windows-markt zal naar verwachting wel blijven groeien, tot 326 miljoen verkochte toestellen in 2017. Maar die groei is trager dan wat Apple laat zien. Als het mobiele besturingssysteem iOS en het pc-systeem OS X worden samengeteld, zal Apple van 298 miljoen apparaten nu naar 326 miljoen toestellen in 2017 gaan. Dat is dus even veel als Windows, maar Apple groeit wel sneller. Dat is echter vooral toe te schrijven aan iOS, want op pc-vlak blijft Microsoft heer en meester.

De grootste groeier blijft echter Android, dat ook nu al het dominante besturingssysteem is. Het mobiele besturingssysteem zal dit jaar in zo’n 1,3 miljard verkochte toestellen worden meegeleverd, waarmee het een marktaandeel van 54 procent heeft. Dat zal echter groeien richting 65 procent in 2017, met naar verwachting 1,6 miljard verkochte toestellen.

iStock
epa

Steeds mobieler

Googles mobiele besturingssysteem kan profiteren van de richting waarin de markt blijft evolueren: weg van de traditionele desktop en laptop. Smartphones en in mindere mate tablets domineren de laatste tijd, en die trend heeft Microsoft jaren geleden gemist. Het blijft afwachten of Windows 10, dat zowel op pc’s als smartphones en tablets werkt, echt zal aanslaan in de mobiele wereld.

Hybride toestellen zoals Microsofts Surface (een tablet met optioneel toetsenbord) doen het echter steeds beter, dus misschien geeft dat Windows weer de nodige tractie voor de toekomst. Apple heeft z’n antwoord echter al klaar met de iPad Pro, die in feite meer een kopie van de Surface is dan een echt nieuw toestel. En ook op Android krijgen steeds meer tablets een optioneel toetsenbord.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…