Pascale Peraïta (ex-PS) wil weer directrice worden bij Samusocial

Pascale Peraïta (ex-PS), de Brusselse oud-schepen die ontslag moest nemen in het Samusocial-schandaal, wil opnieuw directrice worden van Samusocial. Dat meldt de RTBF. Haar advocaat heeft op 1 september een brief gestuurd naar de daklozenorganisatie met de mededeling dat zijn cliënte haar functie van directrice opnieuw wil opnemen en dat ze een einde wil maken aan haar verlof zonder wedde.

Pascale Peraïta was van 2001 tot 2013 directrice van Samusocial, maar ging in onbetaald verlof toen ze OCMW-voorzitter werd. Ze bleef wel bestuurslid van de vzw. “De leden van de raad van bestuur hebben hun ontslag ingediend en dus kan er dan een einde komen aan haar verlof zonder wedde”, redeneert Quentin Wauters, de advocaat van Peraïta. “Het is echter wachten op een bijeenkomst van de Algemene Vergadering van Samusocial om het ontslag van die raad van bestuur te bekrachtigen.”

Waarschijnlijk zal de nieuwe raad van bestuur van Samusocial het voorstel van Peraïta niet aanvaarden. In juni moest ze ontslag nemen als schepen van de stad Brussel en als OCMW-voorzitter omdat ze net als oud-burgemeester Yvan Mayeur (ex-PS) zich voor spookvergaderingen bij de vzw liet uitbetalen. Ook werden zowel Peraïta als Mayeur uit de partij gezet.

Er wordt vermoed dat Peraïta eigenlijk gewoon een opzegvergoeding wil. Met deze move blijft ze in de verdediging gaan. Ze blijft haar onschuld volhouden en heeft publiekelijk nooit iets gezegd over de Samusocial-kwestie. Ook bij een openbare Commissie van Samusocial deed ze beroep op haar zwijgrecht en gaf ze aan dat ze enkel met de onderzoekers zou praten.

Schuld bij Brusselse regering?

“De PS-MR meerderheid heeft een grote verantwoordelijkheid in deze catastrofe”, zegt parlementslid Alain Maron (Ecolo). Het is net die meerderheid in het stadsbestuur van Brussel die Peraïta in 2013 tot voorzitster van het OCMW benoemd hebben. Maron wijst er ook op dat ze als Samusocial-voorzitster 192.705 euro per jaar verdiende. In de periode daarna trok ze in 2015 18.900 euro bruto en in 2016 17.080 euro bruto voor vergaderingen bij Samusocial waarbij ze wellicht niet aanwezig was.

Hoe kan dit voorkomen worden?

“Alle juridische middelen moeten ingezet worden om de terugkeer van Peraïta bij Samusocial of een schadevergoeding tegen te houden”, zegt Brussels parlementslid Vincent De Wolf (MR). Hij is niet akkoord met de bovenstaande stelling van Maron en legt de verantwoordelijkheid bij “alle bestuurder van deze vzw, allemaal socialisten” om te reageren. Zo zou de Brusselse regering de Algemene Vergadering van Samusocial zonder uitstel kunnen oproepen.

Meer
Lees meer...