Situatie bij Franse tankstations verslechtert: is er sprake van een heus brandstoftekort?

Paniek of daadwerkelijk een heus brandstoftekort? Het is een feit dat de rijen voor de Franse tankstations langer worden, ook al zijn sommige regio’s meer getroffen dan andere. Verschillende verschijnselen verklaren de huidige situatie, die naar verwachting nog enige tijd zal aanhouden.

Wat gebeurt er?

  • Maar liefst 19 procent van de 11.000 tankstations in Frankrijk ondervindt “moeilijkheden met ten minste één soort brandstof”.
  • Dit in verschillende intensiteit, afhankelijk van de regio: De regio Hauts-de-France is het zwaarst getroffen: meer dan 30 procent van de pompen is er verstoord. De regio’s Île-de-France en Normandië blijven niet achter.
  • Het zijn vooral de pompen van TotalEnergies die worden getroffen: een derde van de tankstations van het olieconcern ondervindt problemen.

Waarom?

  • In verschillende raffinaderijen is een stakingsactie gestart. De bevoorrading ligt er dus volledig stil.
  • Ook de grootste raffinaderij van TotalEnergies in Frankrijk, vlakbij de havenstad Le Havre, is door de staking stilgelegd. Ze vertegenwoordigt alleen al 22 procent van de raffinage van het land.
  • De stakers eisen een loonsverhoging van 10 procent in het licht van de recordwinsten in de energiesector.
  • De problemen met de bevoorrading zijn volgens TotalEnergies ook het gevolg van een succesvolle kortingsactie. Het effect van de kortingen die door de regering (30 cent per liter) werden doorgevoerd, en door Total in het bijzonder (20 cent), betekende dat veel consumenten wachtten tot hetzelfde moment om hun jerrycan te vullen.

Hoe lang nog?

  • De situatie zal waarschijnlijk enige tijd gespannen blijven. Alles zal in eerste instantie afhangen van de stakingsbeweging. En het lijkt niet de goede kant op te gaan. “Er is geen dialoog met de directie”, betreurt Eric Sellini, CGT-coördinator voor de groep TotalEnergies, geciteerd door Les Echos. Bijgevolg is het conflict volgens de vakbonden “ingesteld op de toekomst”.
  • Als de beweging met de staking zou kappen, zou het waarschijnlijk ongeveer tien dagen duren voordat alles weer op zijn plaats valt.
  • Het probleem is dat de korting van de regering op 1 november van 30 naar 10 cent per liter gaat, dezelfde dag als die van TotalEnergies, die van 20 naar 10 cent gaat. Het risico bestaat dus dat hetzelfde verschijnsel zich opnieuw voordoet: een toestroom van consumenten op hetzelfde moment.

(lb)

Meer
Lees meer...