Left Right
scrollTop top

Slovaakse president wil expert naar ons land sturen om deel te nemen aan onderzoek overleden Slowaak


Slovakije president onderzoek agent

De Slovaakse president Zuzana Caputová wil een eigen expert naar België sturen om deel te nemen aan het onderzoek naar de dood van Jozef Chovanec. Die kwam twee jaar geleden om door politiegeweld in Charleroi. Het verzoek is onder meer een initiatief van de familie van het slachtoffer.

Het Slovaakse parlement heeft ondertussen een verklaring ondertekend waarin ze formeel vragen dat de Slovaakse regering alles op alles zet om België te overtuigen om de betrokken agenten voor de rechter te slepen. Dat melden onder meer de Mediahuis-kranten.

“Onze betrokken instanties in België zijn vanaf het prille begin actief bezig geweest met de zaak”, zegt de president. “Het is verontrustend dat de dood van de Slovaakse burger Jozef Chovanec in België in februari 2018 sindsdien niet naar behoren is onderzocht.”

Verzoek van familie

Caputová vindt dan ok dat een Slovaakse expert het Belgische onderzoeksteam moet vervoegen. “Ik ben ervan overtuigd dat deze stap de betrouwbaarheid van het onderzoek in de ogen van het Slovaakse en Belgische publiek kan helpen vergroten”, zegt de president. “Ik zal de Belgische zijde vragen om dit verzoek, dat van de nabestaanden komt, in overweging te nemen.”

Ondertussen vragen een aantal parlementsleden, die lid zijn van Slovaakse regeringspartijen, de informatie van het Belgische onderzoek op. Ze willen die informatie voorleggen aan het parlement.

De parlementsleden willen ook dat de Slovaakse regering alle diplomatieke middelen inzet om de betrokken Belgische politieagenten voor de rechter te brengen.

Beelden

Hoewel de feiten van meer dan twee jaar geleden dateren, zijn de beelden van het overlijden van Chovanec pas in augustus opgedoken. Hij overleed in de cel toen hij door vijf agenten in bedwang werd gehouden.

De beelden werden gemaakt in de nacht van 23 op 24 februari 2018. Chovanec werd opgepakt in de luchthaven van Charleroi omdat hij voor het opstappen voor problemen zorgde. Daarbij had hij een van de hostessen een duw gegeven. De man protesteerde tegen zijn arrestatie en werd overgebracht naar de cel.

In die cel begon de man zich vreemd te gedragen. Hij sloeg daarbij met zijn hoofd tegen de muur waardoor hij hevig begon te bloeden. Vijf agenten komen daarom de cel binnen om de man te proberen kalmeren. Hij krijgt daarbij een deken over zijn hoofd en één van de agenten zit 16 minuten lang op de man. In tussentijd zitten andere agenten mopjes te maken en doet een agente een Hitlergroet. De man krijgt ook een kalmeringsmiddel toegediend.

Enkele minuten later komen er ook ambulanciers de cel binnen die de man proberen te reanimeren, maar alle hulp komt te laat.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308