Smerig: minder dan de helft van de Belgen wast z’n handen regelmatig en daarmee zijn we bij de ergsten van Europa

Handen wassen voor het eten en na je toiletbezoek: het is iets waarvan we wéten dat het gezond is en dat het moet, en toch doen we ’t niet allemaal automatisch. Zeker in België niet: ons land is één van de slechte leerlingen in de hygiëneklas, we zitten er zelfs mee in de top drie smerige landen in Europa.

Even de feiten op een rijtje: je handen wassen met zeep heeft geholpen kindersterfte door longontsteking met 25% te doen dalen en kindersterfte door diarree met ongeveer 50%. Zelfs nu sterven nog 3,5 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan dingen die perfect vermeden kunnen worden. Je handen wassen is dus de simpelste en meest efficiënte manier die we al gevonden hebben om de dood van kleine kinderen tegen te gaan.

Belgen wassen handen niet

Nu we je met die cijfers even wakkergeschud hebben, denk je waarschijnlijk dat de meeste mensen in Europa toch wel beter weten en dat de grote problemen in de armere landen liggen. Dat laatste is zeker waar, maar wist je dat we in België onze handen écht niet vaak genoeg wassen. In ons land zou slechts, volgens een onderzoek uit 2015, 60% van de bevolking automatisch de handen wassen na een toiletbezoek.

En daarmee zijn we echt wel één van de slechtste studenten in de klas: enkel Italië en Nederland doen slechter, met respectievelijk 57% en 50%. Jawel, de Nederlanders zijn de smeerpoetsen van de Europese hoop. Dat wil zeggen dat het met de handhygiëne in landen met een lagere levensstandaard, momenteel beter gesteld is. Natuurlijk blijft je handen drogen ook een gezondheidsprobleem, maar toch, we zouden beter moeten kunnen in een land waar het kraanwater drinkbaar is.

Culturele gewoonten

Soms hangt er volgens de onderzoekers een culturele of religieuze reden aan de onderzoeksresultaten. In Turkije is je ritueel wassen voor het gebed een traditie, dat verklaart de 94% handenwassers daar. Wat het verschil tussen Spanje (61%) en Portugal (80%) moet uitleggen, blijft dan weer een mysterie.

Meer
Lees meer...