Soms moet je gewoon “nee” durven zeggen en dit is waarom

Soms moet je gewoon “nee” durven zeggen en dit is waarom

Ben jij ook iemand die nooit “nee” durft te zeggen? Dan zou je dat moeten afleren, want het zou je net goed doen om af en toe nee te zeggen. Dit is waarom. 

Blijkbaar is grenzen stellen heel erg belangrijk. Volgens psycholoog Perpetua Neo denken we dat we in bepaalde situaties geen recht hebben om onze grenzen te stellen. Ze vertelt aan Business Insider dat sommige mensen goed weten waar hun grenzen liggen, maar anderen helemaal niet.

Niet koppig

Veel mensen willen hun grenzen ook niet tonen aan anderen omdat ze dan het gevoel hebben dat ze koppig zijn. Maar eigenlijk moeten we dat toch doen. “Je moet je ervan bewust zijn dat als je niet duidelijk maakt waar je grenzen liggen, dat niemand weet hoe je behandeld wilt worden en wat je niet wilt”, zegt Neo. Door je grenzen te tonen en af en toe “nee” te zeggen, leer je jezelf beter kennen. Ook anderen kunnen je beter begrijpen.

Een simpel voorbeeld is in het begin van een relatie geen “nee” zeggen of geen opmerkingen durven maken. Maar voor je het weet, creëer je irritaties en zelfs wrok terwijl je partner misschien niets doorheeft. Dus het is belangrijk om op tijd te laten weten hoe je je voelt en wat niet oké is voor jou.

Meer zelfvertrouwen

Door je eigen grenzen te stellen en te kennen, krijg je ook meer zelfvertrouwen volgens Neo. Door te weten wat je wil en hoe ver je durft gaan, neem je vervelende spanningen weg waardoor je je meer op je gemak voelt.

Zorg wel dat je de juiste grenzen stelt. Als je je toch niet oké voelt om mensen zo vaak teleur te stellen of je schuldig voelt, moet je nog eens checken hoe het zit met je grenzen. Kloppen ze wel of denk je gewoon dat ze kloppen?

Gesponsorde artikelen