Strengere straffen voor alcohol in het verkeer

Strengere straffen voor alcohol in het verkeer of vluchtmisdrijf. Het zijn maar twee van de maatregelen die gisteren werden beslist op een bijzondere ministerraad.

Op 14 mei kwam vond een bijzondere ‘thematische ministerraad’ plaats. En die heeft belangrijke gevolgen voor de wegcode.

Alcoholslot en zwaardere straffen

De Wegverkeerswet wordt opnieuw verstrengd. Er komen zwaardere straffen voor:

  • Vluchtmisdrijf met gewonden: 3 jaar gevangenisstraf
  • Vluchtmisdrijf met doden: 4 jaar gevangenisstraf
  • Rijden zonder rijbewijs of tijdens rijverbod: 1 jaar gevangenisstraf
  • Rijden onder invloed van alcohol of drugs
  • Rijden zonder verzekering

Daarnaast wordt ook het alcoholslot verplicht voor de volgende gevallen:

  • Bestuurders met meer dan 1,8 %. Hier kan de rechter wel nog afwijken.
  • Recidivisten die voor de tweede keer veroordeeld worden met meer dan 1,2 promille.

Alle minnelijke schikkingen op strafregister

Ook het strafregister wordt aangepast. Vandaag vind je op je strafregister – naast je identiteitsgegevens – enkel de veroordelingen door de politie- of andere rechtbanken. Minnelijke schikkingen staan er bijvoorbeeld niet op. Vanaf 2019 komen ook de minnelijke schikkingen op het strafregister.

Verjaring

De overheid krijgt ook meer tijd om verkeersmisdrijven voor de rechtbank te brengen. Zo zal de verjaringstermijn worden opgetrokken tot 2 of 3 jaar. Voor de meeste, gewone verkeersovertredingen bedraagt de verjaringstermijn momenteel 1 jaar.

Databank met alle pv’s

Er komt ook één grote databank met alle PV’s. Op dit moment kan de politie niet zien welk gevolg het gerecht aan hun PV’s heeft gegeven. Dat kan in de toekomst wel. Maar ook de rechter zal kunnen zien welke PV’s tegen iemand werden opgesteld.

Dat is een groter probleem dan op het eerste zich lijkt. Niet elk PV leidt immers tot een veroordeling. De procureur des Konings kan nog altijd beslissen om een PV te seponeren. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de procureur vindt dat er niet genoeg bewijs is. Maar in de toekomst zal de rechter dus rekening kunnen houden met alle PV’s die tegen iemand werden opgesteld, ook als die tot niets hebben geleid. Dat wringt met het vermoeden van onschuld.

Heb je vragen over je verkeersboete? Stel ze dan gratis met de app van overtreding.be

Meer
Lees meer...