Twee grote vulkanen roeren zich nu: na de Krakatau is nu ook de Etna wakker geworden

Twee van ’s werelds beruchtste vulkanen veroorzaken momenteel een hoop miserie. In Indonesië eiste een tsunami veroorzaakt door de Krakatau al bijna 500 levens, en nu is ook de Etna op Sicilië zich aan het roeren. Dat veroorzaakte vannacht een aardbeving met een kracht van 4.8. 

Er zijn ten minste twee mensen gewond geraakt doordat een huis instortte en verschillende gebouwen raakten beschadigd. Ook in de naburige stad Catánia, waar ruim 300.000 mensen wonen, werd de beving gevoeld

De Etna barstte maandag uit en sindsdien zijn er honderden aardschokken geweest. Dorpen in de omgeving van de vulkaan zijn bedekt met as. Het vliegverkeer op de luchthaven van Catánia is maandag stilgelegd maar gisteravond weer hervat.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA stootte de betrekkelijk nieuwe zuidoostelijke krater van de actieve vulkaan dikke wolken as uit. Ook spuugde de hoogste vulkanische berg van Europa af en toe lava uit.

De Etna is een vulkaan aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië, in de provincie Catánia, en wordt nog steeds gevormd door het botsen van twee platen van de aardkorst. Hierdoor duikt de oceanische korst van de Afrikaanse Plaat onder de Euraziatische Plaat. De berg is, op de Stromboli na, de actiefste vulkaan van Europa.

Blijf weg van de kust

Inwoners van West-Java en Zuid-Sumatra langs de Straat van Sunda wordt ondertussen gevraagd om minstens een kilometer uit de buurt van de kust te blijven. De verzwakte wand van de vulkaan Anak Krakatau kan bezwijken door de voortdurende uitbarstingen en het verwachte slechte weer.

Zaterdagavond kwamen meer dan 492 mensen om door een onverwachte vloedgolf. De tsunami werd veroorzaakt door een aardverschuiving na een uitbarsting van Anak Krakatau in de Straat van Sunda. Tsunami-waarschuwingssystemen werkten niet doordat die wel reageren op aardbevingen maar niet op een aardverschuiving. De verwachting is dat het aantal slachtoffers nog zal stijgen, omdat niet alle kustdorpen al volledig zijn doorzocht door de hulpdiensten.

Vandaag worden hoge golven en zware regenbuien verwacht. Dat kan er in combinatie met de uitbarstingen toe leiden dat de wand van de vulkaankrater instort. Het hoofd van de meteorologische dienst Dwikorita Karnawati zegt dat de vulkaan nauwlettend in de gaten wordt gehouden. “Wij hebben een controlesysteem ontwikkeld dat zich focust op de vulkanische trillingen in Anak Krakatau, zodat wij vroeg kunnen waarschuwen.”

Problemen voor vliegverkeer

De Anak Krakatau spuwt nog veel rook en as uit. Volgens Karnawati kan dit een bedreiging gaan vormen voor het vliegverkeer.

Naast de bijna vijfhonderd doden zijn meer dan 1.400 mensen gewond geraakt. Bijna twaalfduizend inwoners van de eilanden Java en Sumatra zijn ontheemd geraakt. Een van de zwaarst getroffen gebieden is het meest westelijke deel van Java, Pandeglang. Reddingwerkers zijn met behulp van honden en drones op zoek naar overlevenden. Naar verwachting zal het dodental nog verder oplopen. Ook gaan ze het zoekgebied verder uitbreiden naar het zuiden.

Het Rode Kruis laat weten bang te zijn voor een uitbraak van diarree in de getroffen regio’s. De rioleringen zijn defect en er is volgens de hulporganisatie een gebrek aan schoon drinkwater. De hulporganisatie heeft 117 vrijwilligers ingezet die bezig zijn met het zoeken naar overlevenden. Daarnaast bieden ze medische zorg. Volgens het Rode Kruis zijn de getroffen gebieden “redelijk” bereikbaar, maar hebben hulpverleners nog niet alle gebieden kunnen bereiken.

epa
epa
Meer
Lees meer...