Vlaamse regeringspartijen willen monitoringsysteem tegen discriminatie: geen praktijktesten

De meerderheidspartijen in het Vlaams parlement willen dat discriminatie in elke sector aan de kaak gesteld wordt. N-VA, CD&V en Open Vld willen een onafhankelijk en academisch monitoringsysteem in het leven roepen, dat vragen ze in een resolutie. De linkse oppositiepartijen zijn teleurgesteld dat er in de resolutie niets staat over praktijktesten op de arbeidsmarkt en de huurmarkt.

Vlaams parlement

Sinds de Black Lives Matter-rellen in de VS na de moord op George Floyd en de betoging tegen racisme van afgelopen zondag in Brussel staat discriminatie opnieuw hoog op de agenda in ons land.

De Vlaamse parlementsleden Sihame El Kaouakibi (Open Vld), Nadia Sminate (N-VA) en Katrien Partyka (CD&V) vragen in een resolutie om het racisme in Vlaanderen actiever te bestrijden. N-VA, CD&V en Open Vld willen op basis van de monitoring afspraken maken per sector “zonder dat werkgevers, makelaars of verhuurders aan de schandpaal worden genageld”. Dat melden de Mediahuis-kranten. Ook vinden de drie partijen dat de drempels om vanwege racisme of discriminatie klacht in te dienen, omlaag moeten. 

(Minneapolis wil politie afschaffen, maar hoe gaat dat in zijn werk?)

Rol voor onderwijs

pixabay

In het onderwijs moet de leerkrachtenopleiding aangepast worden en er moet een navorming komen voor de huidige leerkrachten om hen  beter voor te bereiden op hoe ze moeten omgaan met diversiteit in de klas. Daarnaast moeten er – naast meer mannen – meer mensen met een migratieachtergrond voor de klas staan.

De Vlaamse regeringspartijen willen daarnaast dat er ingezet wordt op herinneringseducatie, zowel bij jongeren als bij volwassenen, om te sleutelen aan een inclusieve Vlaamse samenleving, waarin racisme en discriminatie geen plaats hebben.

Geen praktijktesten

De oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA reageren teleurgesteld, omdat er geen praktijktesten zullen komen op de arbeidsmarkt en de huurmarkt. De linkse partijen stellen dat de resolutie daardoor “als een soufflé” in elkaar stort.

“Na de veelbelovende uitspraken van Sihame El Kouakibi, Alexander De Croo en Egebert Lachaert over het belang van praktijktesten, stemt Open VLD ons voorstel om die in te voeren weg in het Vlaams parlement. Collega’s, de tijd van grote woorden is voorbij, now it’s time to act“, schreef Hannelore Goeman, Vlaams parlementslid voor sp.a op Twitter.

“Dit is maar een begin”, reageerde Sihame El Kaouakibi (Open Vld) op de kritiek in het Vlaams parlement. “Er is veel mogelijk, laat ons vertrouwen hebben in de regering die hiermee aan de slag moet gaan.”

Structureel racisme

Bovendien schuiven N-VA, CD&V en Open Vld, sp.a en Groen een tweede resolutie naar voren om de strijd tegen structureel racisme als een prioriteit te behandelen in alle binnenlandse en buitenlandse werkzaamheden. Daarbij denken de partijen in het bijzonder aan de diplomatieke samenwerking tussen Vlaanderen en de Verenigde Staten.

De enige partij die zich in deze resoluties niet kan vinden, is Vlaams Belang. “De blanke westerlingen zijn erin geslaagd de minst racistische samenlevingen op aarde en de geschiedenis te creëren”, zei Vlaams parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang). “In de rest van de wereld zijn onderdrukking, discriminatie en racisme doorgaans aan de orde van de dag en zelfs geïnstitutionaliseerd.”

Meer
Lees meer...