Vlaamse dieren worden geen jassen meer: pelsdierenkweek finaal afgeschaft

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts sluit het jaar goed af: hij heeft er voor gezorgd dat dieren niet meer mogen gekweekt worden om er pels van te maken. In Wallonië mocht het al niet meer, ook Brussel bande de praktijk, in Vlaanderen sluit de laatste pelsdierenkwekerij in 2023.

Madammen met een bontjas zijn gemeen: met zo’n slagzin zou je denken dat dieren kweken expliciet om er bont van te maken, een praktijk was die tenminste in België al een fabeltje was geworden. Maar niets is minder waar, momenteel zijn er in Vlaanderen nog pelsdierkwekerijen en die doden 200.000 dieren per jaar. In 2023 komt daar finaal een einde aan.

In San Francisco mag geen bont meer worden verkocht.

200.000 dieren per jaar

Het voorstel, dat logischerwijze van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) komt, is al goedgekeurd door de Vlaamse regering en moet nog door het parlement. Maar iedereen is het erover eens: pelsen kweken is een lucratieve, maar dieronwaardige aangelegenheid. Dus moeten de zeventien nog bestaande pelskwekerijen dicht.

Ook Torfs heeft bont geband.

Dat zal in 2023 ten laatste moeten, maar omdat het uiteindelijk ook om mensen gaat die hun inkomen kwijtraken, wil Weyts hen een financiële aanmoediging geven. Hoe sneller de sluiting doorgaat, hoe hoger die vergoeding wordt. Als het meezit, zijn de kwekerijen dus lang voor 2023 dicht.

Foie gras

Het is trouwens niet de enige vreemde praktijk waar Weyts paal en perk achter zet. Wie op zoek gaat naar Belgische foie gras om met de feestdagen te serveren, zal daar een stukje meer voor moeten betalen of het concept volledig opgeven. Dwangvoederen wordt namelijk ook illegaal, een wet waar dierenrechtenorganisaties al jaren voor pleiten.

Is bont weer in bij de jeugd?

Da’s niet onlogisch: foie gras of ganzenleverpaté wordt verkregen door door het levertje van ganzen te vermalen. Hoe groter de lever, hoe groter de winst en dus hebben kwekerijen dikke ganzen nodig. Daar zorgen ze voor door de dieren met een trechter gedwongen te laten eten. Als dat een beetje klinkt als een martelpraktijk, dat is eigenlijk ook zo. Vandaar dus de wetgeving. Er is nog één bedrijf in België dat ganzen zo grootbrengt, ook dat verdwijnt dus tegen 2023.

Meer
door Redactie
Lees meer...