Vliegtuigtickets worden gevoelig duurder, maar “we zijn niet meer op zoek naar lage prijzen”, zegt expert

Vliegtuigtickets worden duurder, maar we blijven massaal vliegen. Business AM vroeg aan luchtvaartexpert Luk De Wilde hoe dat komt.


Beluister hier het volledige interview met Luk De Wilde:


De cijfers: In 2030 zou er bij een prijs van een normaal ticket 22,65 euro bijkomen. Een korte vlucht zou zo op 150 euro zou uitkomen. Nadien zouden de prijzen nog stijgen. Men spreekt zelfs over een stijging van 31,35 euro bovenop die prijs.

  • De Wilde: “Het is opmerkelijk dat we ondanks de stijgende prijzen blijven vliegen. Want de groei is spectaculair. Men verwacht we dit jaar ongeveer 4,3 miljard passagiers wereldwijd zullen tellen. Dat zijn cijfers zonder de lagekostenmaatschappijen, dus dat aantal wordt veel groter. Het herstel na de pandemie is snel gebeurd. Er wordt gevlogen op 97 à 98 procent van de capaciteit. We zijn op hetzelfde niveau terechtgekomen van 2019.”
  • “De prijsstijgingen liggen hoger bij de traditionele maatschappijen, rond de 25 procent. Bij de lagekostenmaatschappijen is die stijging ongeveer rond de 15 procent, maar het wordt zeker duurder. De hoge bezettingsgraad bewijst dat er een enorme vraag is. En niets wijst erop dat dat de eerstkomende maanden zal veranderen. Voor de winter zijn de boekingen ook al zeer goed.”
  • “Mensen zijn niet meer op zoek naar die laagste prijzen. Men wil gewoon weg. Voor de herfst- of kerstvakantie betaal je voor een ticket naar de Canarische Eilanden rond de 1.000 euro. Dat is een waanzinnig hoog bedrag. Vroeger had je voor 1.000 euro een langeafstandsvlucht naar de Caraïben. Maar toch blijven de verkopen van vliegtuigtickets zeer goed”, besluit De Wilde.

Meer
Lees meer...