Left Right
scrollTop top

Windmolen slaat op hol in Zeeland: buurt ontruimd uit vrees voor brand of rondvliegende wieken


Windmolen slaat op hol in Zeeland: buurt ontruimd uit vrees voor brand of rondvliegende wieken

In Rittem, een dorp bij Vlissingen in Zeeland, is een windmolen op hol geslagen. De rem van de turbine werkt niet meer en door de harde wind draaien de wieken veel sneller dan normaal, waardoor ze “onbeheersbaar” zijn. Het kan nog uren duren en uit vrees voor een ongeval is de buurt ontruimd.

Er waren onderhoudswerkzaamheden bezig toen de rem van één van de windturbines het begaf. Die moet ervoor zorgen dat de molens bij harde wind op een veilige snelheid blijven draaien. Nu bewegen ze onbeheersbaar snel en is het niet uitgesloten dat het misloopt. Er kunnen drie dingen gebeuren: er kan olie beginnen lekken waardoor de windmolen in brand vliegt, er kunnen wieken loskomen en ergens in de buurt van de turbine neerkomen, of de windmolen kan gewoon omvallen.

In een straal van 50 meter rond de windmolen zijn de wegen afgezet. Een bedrijf is gedeeltelijk ontruimd en ook een spoorlijn is gesloten. Ook de monteurs mogen niet in de buurt van de windmolen komen, omdat het te gevaarlijk is. Het kan nog uren duren vooraleer de turbine stilvalt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…