Overleeft Yvan Mayeur (PS) de storm rond de vzw Samusocial? Hij en z’n rechterhand, Pascale Peraïta namen de vlucht vooruit, door het bureau van de vzw te ontbinden en op te stappen. Maar daarmee is de cruciale vraag niet beantwoord: de 10 vergaderingen per maand, waarvoor Mayeur en Peraïta elk 1400 euro netto kregen elke maand, vonden die ooit plaats? Want als er sprake is van fraude, en alles wijst daar op, is hun positie onhoudbaar.
De Brusselse vzw Samusocial, die instaat voor de opvang van daklozen, heeft geen bestuur meer. De vier bestuurders stapten gisteren op, nadat hun positie totaal onhoudbaar was. En voortaan valt de vzw ook niet meer onder de stad Brussel, maar hangt ze af van het Brussels Gewest.
Royale zitpenningen krijgen Yvan Mayeur (PS), Brussels burgemeester, en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (PS), dus niet langer. Maar de afgelopen jaren was er dus die opvallende stroom vergoedingen. Niet omdat de vergoeding per vergadering dramatisch hoog lag (140 euro), wel omdat er blijkbaar bijzonder veel vergaderd werd: 10 keer per maand.
En hét probleem: niemand gelooft dat die vergaderingen ook echt plaats vonden. De Brusselse regering stuurde regeringscommissarissen die ‘bewijzen’ moesten vinden van de meetings. Maar er is geen enkel spoor, geen enkel document, dat aantoont dat het niet om spookvergaderingen gaat. Geen verslag van de meetings, geen uitnodigingen om samen te komen, geen aanwezigheidsregister, geen proces verbaal van wat er gezegd is op die ‘meetings’.
Bovendien gaf Peraïta dinsdag in de Brusselse gemeenteraad plots een andere uitleg: de uitgekeerde bedragen zijn sinds 2015 “forfaitaire maandelijkse vergoedingen”. Maar ook dat is op geen enkele manier te onderbouwen met documenten, want die zijn er niet. In een interview met Le Soir verdedigt Mayeur toch nog altijd die inkomsten: “Ik mag toch betaald worden voor m’n werk?” Dat het om fraude gaat, wijst hij van de hand.
Sleurt Mayeur mogelijk Onkelinx en zelfs Di Rupo mee in de dieperik?
Maar vraag is of Mayeur kan blijven de dans ontspringen. De Brusselse regering komt vandaag ook met een vernietigend rapport over de werking van Samusocial. Op geen enkele manier vallen de vergaderingen te verdedigen. Als er straks een onderzoekscommissie gaat graven in de zaak, wordt heel het systeem van de fake meetings ongetwijfeld blootgelegd. En dan valt het doek definitief voor Mayeur.
Alleen lijkt de burgemeester zelf niet bereid dat al in te zien. En zijn partij, de PS, twijfelt. Elio Di Rupo, de voorzitter, zwijgt in alle talen, wat hem nu al een berg kritiek oplevert. Want de PS staat onder zware druk, heel de zaak doet denken aan het schandaal rond Publifin, wat de socialisten enorm veel pluimen deed verliezen. Laurette Onkelinx (PS), het Brusselse boegbeeld, is traditioneel een bondgenoot van Mayeur. Haar man, Marc Uyttendaele, trad ook als advocaat op voor Mayeur. Maar vraag is of er nog veel te verdedigen valt aan Mayeur z’n rol bij Samusocial.