Ans Persoons: “Mayeur vroeg mij op te stappen als ik niet wilde nadenken over schepenambt”

Na de controverse rond de zitpenningen voor onbestaande Samu Social-vergaderingen van ex-Brussels burgemeester Yvan Mayeur is nu voormalig schepen Ans Persoons kop van jut. De sp.a-politica nam ontslag, terwijl Open VLD-collega Els Ampe blijft zitten. Ze beweert dat Mayeur haar dwong om haar positie op te geven omdat ze niet achter een potentieel schepenambt voor de PS-er stond. 

“Gedegouteerd”, zo beschrijft Ans Persoons haar gevoelens na de hetze rond het ontslag van Yvan Mayeur als burgemeester van Brussel en haar eigen opstappen. In De Zevende Dag gaf ze haar versie van de feiten: waarom ze opstapte uit het schepencollege en over die 13.000 euro die ze bijverdiende als lid van de raad van bestuur van een vzw.

“De Brusselaars waren terecht boos”, stak Persoons van wal. “Daarom hebben we na de vraag van Groen ook meteen het ontslag van Yvan Mayeur geëist. Wat ons betrof lag het schepenambt van hem zelfs niet op tafel.”

“Gedegouteerd”

Maar ’s avonds, op de vergadering, die overigens nog door dan ex-burgemeester Mayeur geleid werd, werd er druk uitgeoefend, beweert Persoons. “Meneer Mayeur heeft gezegd dat als wij (als sp.a) het schepenschap van meneer Mayeur niet wilden steunen, ik moest opstappen. Een tweede schepen heeft dat toen herhaald. Ik heb mevrouw Ampe op dat moment niet gehoord.”

Het ‘verraad’ van Ampe (Open Vld), de andere en nu enige Nederlandstalige schepen, zit diep. “Ik ben daar van gedegouteerd, bij mijn ex-collega’s gaat het blijkbaar alleen om postjes”, vertelde ze nog.

Bijverdienste van 13.440 euro

Over die 13.440 euro die ze voor haar mandaat in de raad van bestuur van een Brusselse vzw zou krijgen, klinkt het: “Kijk, het ambt van schepen van Brussel wordt goed betaald. Maar je kan wat ik ‘bijverdiende’ gewoon op de website van sp.a vinden, en er is binnen onze partij ook een plafond aan het aantal mandaten dat je mag opnemen, dat zijn er drie. In deze kwestie, een heel andere structuur, gaat het onder andere om de Heizelprojecten.”

Over de druk van Mayeur is Persoons formeel: “Waarom zou ik opgestapt zijn als ik had bereikt wat ik wilde? Dat was niet nodig. Maar ik heb principes, en ik zag het niet zitten om in het collega te blijven zitten. Die keuze heb ik zelf gemaakt.”

“Kan wettelijk niet”

Het verhaal klinkt nochtans anders bij haar voormalige collega, Els Ampe. Volgens haar heeft Persoons eigenlijk zelfs nog geen ontslag genomen. “Ik heb dat nog niet officieel gezien en wij kunnen haar niet dwingen om ontslag te nemen. Dat kan wettelijk niet.”

Ampe zelf is gebleven in het schepencollege, naar eigen zeggen omdat “je aan de zijlijn niets bereikt. Als je wil mee nadenken over meer transparantie in de hoofdstad, en dat is nodig, dan moet je mee aan de tafel zitten.”

Meer
Lees meer...