Een goeie serie tijdens de feestdagen? Dit zijn de 30 beste tv-reeksen van 2017

Honderden series zijn er in 2017 weer verschenen. Nieuwe seizoenen, maar ook gloednieuwe reeksen waar we nog jaren van gaan genieten. Onze tv-redacteurs hebben wallen onder de ogen na het bekijken van het enorme aanbod, maar ze pikten er wel hun 30 favorieten uit.

De series staan in willekeurige volgorde, en natuurlijk was kiezen heel moeilijk. Maar als je deze 30 gezien hebt, dan kan je volgens ons het jaar met een gerust hart afsluiten. Veel kijkplezier tijdens de feestdagen.

1. Ozark

*Seizoen 1 – Netflix

Netflix

Netflix heeft ieder jaar een paar verrassingen in petto, en Ozark was deze keer de uitschieter. Martin Byrde is een financieel adviseur die voor een drugsbaas fraude pleegt en z’n geld witwast. Maar wanneer een deal misloopt, moet Martin zich in allerlei hoeken wringen om niet te worden afgemaakt zoals z’n partner. Hij belooft om in een periode van vijf jaar 500 miljoen dollar te gaan witwassen aan de Lake of the Ozarks, een locatie die op zichzelf al tot de verbeelding spreekt.

Daar ontdekt hij nieuwe gevaren en eigenlijk is z’n familie de hele tijd opgejaagd wild. Al snel werd Ozark vergeleken met Breaking Bad, en hoewel de sfeer toch anders is, valt daar wel iets voor te zeggen. Martin Byrde is echter al een soort crimineel wanneer we hem leren kennen, terwijl we Walter White in dat milieu zien terechtkomen. De lat ligt misschien nog net iets te hoog voor die vergelijking, maar Ozark krijgt daar volgend jaar een nieuwe kans toe in een tweede seizoen.

Netflix

2. Big Little Lies

*Seizoen 1 – HBO

HBO

Dinsdag (26 december) begint Canvas ermee, dus wie Big Little Lies nog niet gezien heeft, mag deze kans niet laten liggen. Deze mini-serie werd genomineerd voor 6 Golden Globes en won een flink dozijn Emmy Awards en dat is niet zomaar.

Het verhaal begint als een moordmysterie, maar wordt veel meer dan dat. Vier moeders (Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Laura Dern en Shailene Woodley) clashen gaandeweg met elkaar en voor alle vier geldt dat ze beter dan ooit staan te acteren. Big Little Lies is televisionele perfectie. De dialogen, de muziek, de performances: alles is perfect. Er is onlangs aangekondigd dat de werken aan een tweede seizoen op gang worden getrokken en daarbij hebben we toch onze twijfels, simpelweg omdat dit eerste niet te overtreffen zal zijn.

HBO

3. Game Of Thrones

*Seizoen 7 – HBO

HBO

2017 was het jaar dat Game Of Thrones echt interessant werd. Als de serie de voorbije jaren soms een beetje traag liep, dan was het zevende seizoen daar het tegenovergestelde van. Het had alles waar we op gehoopt hadden: drakengevechten, veel Daenerys en Jon Snow, een lang verhoopt liefdesverhaal, White Walkers (eindelijk!), en op het einde nog een paar cliffhangers die ons doen hopen dat deze winter snel voorbij mag zijn.

Helaas zal het nu waarschijnlijk lang duren voor de laatste afleveringen op ons af worden gevuurd. Zo zou 2018 wel eens een jaar zonder Game Of Thrones kunnen worden en spaart HBO de grote finale op voor 2019. Intussen mag de serie na een jaar afwezigheid voor ons alvast wel de Emmy voor beste dramareeks winnen, want deze keer zou dat dik verdiend zijn. De eerste echte confrontatie met de White Walkers was misschien wel hét seriemoment van 2017.

HBO

4. American Gods

*Seizoen 1 – Starz/Amazon

Amazon

Van American Gods hou je, of je knapt er finaal op af: een tussenweg is er niet. Wij hielden er ontzettend van. Het verhaal is een bewerking van de prijswinnende roman van Neil Gaiman uit 2002 over de strijd tussen de traditionele en de nieuwe goden, zoals de god van de media of de god van de technologie.

De serie zal je niet zomaar van A naar B brengen, maar wel omwegen en tussenstops maken. De serie zal een beroep doen op je goodwill om mee te gaan in een totaal van de pot gerukte fantasiewereld, maar in elke aflevering zit tenminste één scène die je mond doet openvallen van ofwel absurditeit, ofwel hoge kwaliteit.

Er komt een tweede seizoen aan, maar daarvoor houden we ons hart vast, want de beide showrunners die het eerste seizoen hun look en feel hebben gegeven zijn door Starz ontslagen omdat ze volgens het netwerk niet snel genoeg vorderden met dat tweede seizoen …

5. Stranger Things

*Seizoen 2 – Netflix

Netflix

De hype van 2017 was zonder twijfel Stranger Things, de lichte horrorserie die ons terug naar de zalige jaren 80 brengt. Wat Stranger Things zo populair maakt? Eigenlijk is het horror waar iedereen naar durft kijken. En ook al begrijp je niks van wat die ‘Upside Down’ juist is, je gaat helemaal mee in het verhaal. Je merkt ook dat de makers hier een duidelijk script hebben waarmee ze een seizoen willen vullen. Ze denken voortdurend al aan het eindpunt, zodat er nooit iets nodeloos wordt gerokken.

Voor Netflix is Stranger Things één van de hits na het tijdperk dat House of Cards en Orange is the New Black de streamingszender een doorbraak bezorgden. Eén van de beste afleveringen van alles series samen voor ons het afgelopen jaar was de episode waarin Ghost Busters de rode draad vormden. Spanning en nostalgie verweven in 50 minuten die geen seconde vervelen. Dat is waarom we nu al uitkijken naar het derde seizoen in 2018.

Netflix

6. The Deuce

*Seizoen 1 – HBO

HBO

Deze mini-reeks is ook al vernieuwd voor een tweede seizoen. The Deuce komt uit de koker van David Simon en vertelt in acht briljante afleveringen hoe de prostitutie in het New York van begin jaren 70 van de straat werd gehaald en de bordelen in werd geduwd en hoe die evolutie gelijk ging met de opkomst van de porno-industrie. James Franco en Maggie Gyllenhaal tekenen present voor de hoofdrollen en doen dat écht heel erg goed.

7. Beau Séjour

*Seizoen 1 – Eén

Eén

We willen in dit overzicht het hoge niveau van de Vlaamse series toch even in de kijker zetten. Voor ons waren er zeker drie topseries die ook in het buitenland hoge ogen zouden kunnen gooien. Beau Séjour deed dat letterlijk, want de reeks werd als eerste Vlaamse creatie wereldwijd verspreid door de zender. Zo kwam het dat Stephen King, die groot werd dankzij het genre van het verhaal, plots tweette hoe hard hij genoot van Beau Séjour.

De serie was ook de doorbraak voor actrice Lynn Van Royen, die de rol van Kato Hoeven speelde. Kato ontwaakt op een ochtend in een kamer van hotel Beau Séjour en ziet zichzelf dood in bad liggen. Ze beseft dat ze dood is wanneer andere mensen haar gewoon niet zien staan. Op enkele personages na. Eén van hen is haar moordenaar en ze heeft hun hulp nodig om de dader te ontmaskeren. Stephen King meets Agatha Christie dus in een Vlaamse serie.

Er komt verrassend nog een tweede seizoen, waarvoor we ons hart vasthouden. De enige manier om het te doen werken? Een totaal nieuw verhaal met hetzelfde concept maken.

Eén

8. Rick and Morty

*Seizoen 3 – Netflix

Dit jaar hebben we één gat in onze cultuur alvast opgevuld: Rick And Morty. Het nieuwe seizoen was een ideale gelegenheid om meteen alle afleveringen in te halen en we wisten niet echt wat ons overkwam. De animatiereeks over de avonturen van een briljante geleerde die op alles en iedereen en op het aardse bestaan neerkijkt en diens kleinzoon zijn zo geflipt dat ze nooit helemaal nuchter bedacht kunnen geweest zijn. Rick And Morty heeft ons vaak “What the fuck???” doen uitroepen om vervolgens heel hard luidop te lachen.

9. Designated Survivor

*Seizoen 1 + 2 – ABC/Netflix

House Of Cards voor wie iets minder geïnteresseerd is in de politieke kant van het verhaal. President Kirkman is misschien wel een droomfiguur in de tijd van Donald Trump. En natuurlijk is het altijd heerlijk om Kiefer Sutherland in de hoofdrol te zien. Kirkman was een onbenullige figuur in de Amerikaanse regering en misschien net daardoor werd hij gekozen om ‘designated survivor’ te zijn tijdens de State Of The Union van de president.

Wanneer The Capitol wordt opgeblazen laat de hele regering het leven, en plots is Kirkman president van de Verenigde Staten. De serie had een sterk verhaal voor een eerste seizoen, maar het was de vraag of de reeks ook in een vervolg stand kon houden. Het antwoord is intussen bekend, want wij zijn met evenveel plezier blijven kijken. Daar zit de sterke Sutherland voor veel tussen. Traditioneel zijn de kijkcijfers wel een beetje gedaald, dus afwachten of Kirkman het nog een termijn zal uitzingen. Het tweede seizoen zit momenteel in een winter break.

10. Master of None

*Seizoen 2 – Netflix

Zo vanaf de tweede helft van het eerste seizoen kroop Master Of None van en met Aziz Ansari stilletjes in ons hart. Seizoen twee deed dat helemaal en deed dat door ook te experimenteren in vorm. De gehele eerste aflevering van dit seizoen is in stijlvol zwart-wit, is volgestouwd met referenties aan de Italiaanse cinema én met muziek van Ennio Morricone én – niet evident voor een Amerikaanse serie – grotendeels in het Italiaans.

Diezelfde traagheid vinden we in een taxirit (S02E05) waarin we niets meer zien dan Dev die in een taxi zit, op weg naar huis nadat hij net afscheid heeft genomen van een vriendin voor wie hij, beseft hij, meer voelt. Say Hello, Wave Goodbye van Soft Cell weerklinkt op de achtergrond en het geheel is perfect.

Helemaal revolutionair wordt het in ‘New York, I Love You’ (S2E6) waar een aflevering die veel weg lijkt te hebben van een Woody Allen-film (inclusief de jazzsoundtrack) plots verandert in acht minuten geluidsloze en revolutionaire televisie. Maar Master Of None is vooral fijn kijkvoer omdat het daarnaast ook grappig is: simpel.

11. A Series of Unfortunate Events

*Seizoen 1 – Netflix

Er is leven na How I Met Your Mother voor Neil Patrick Harris. Hij speelt graaf Olaf die iedere aflevering in een ander gedaante opduikt. Je herkent hem meteen, maar sommige personages lopen telkens opnieuw in zijn bedrog. Zijn doelwit zijn de Baudelaire-kinderen die omwille van een erfenis veel geld waard zijn.

De reeks is gebaseerd op de kinderboeken die geschreven zijn door een auteur met het pseudoniem Lemony Snicket. Begin volgend jaar zou het tweede seizoen moeten verschijnen. Dat zal de boeken vijf tot en met negen over vermoedelijk tien afleveringen behandelen. En er is ook al een derde seizoen over de laatste vier boeken besteld. Als je de serie nog niet gezien hebt, is dit zeker een aanrader voor de hele familie tijdens de feestdagen.

12. Mr. Robot

*Seizoen 3 – USA Network

Soms legt een serie de lat voor zichzelf in het eerste seizoen zo hoog dat ze er nadien niet meer over geraken. Het derde seizoen van Mr. Robot is nog altijd something else, uniek in het televisielandschap, maar het wow-effect dat er in het eerste seizoen bij was, is er niet meer.

Toch blijft het gek hoe griezelig spannend een serie over hackers kan zijn, hoe vaak we naar een computerscherm zitten te staren vanachter ons televisiescherm, hoe goedgelovig we als kijker zijn (!) en hoe griezelig goed Rami Malek zijn schizofrenie en psychoses verbeeld. Het tweede seizoen kon wat verduidelijking gebruiken en dat komt er in het derde seizoen, geen zorgen. En er is nog beter nieuws: Mr. Robot krijgt een vierde seizoen!

13. The Handmaid’s Tale

*Seizoen 1 – Hulu

Een serie die niet mocht ontbreken in ons lijstje, want The Handmaid’s Tale is officieel gekroond tot de beste serie van het jaar. En dat is behoorlijk straf als je de concurrentie bekijkt. Ook al omdat Hulu als voor ons relatief onbekende streamingzender hiermee ook Netflix wel enigszins te kijk zette. Actrice Elisabeth Moss werd eveneens met lof overladen. Haar ken je zeker nog uit Mad Men.

De serie vertelt het verhaal van een toekomst waarin de vruchtbaarheid van de mens instort, als gevolg van seksueel overdraagbare ziektes en de vervuiling van het milieu. June Osborne is in de nieuwe maatschappij een dienstmaagd die zich in een familie moet onderwerpen aan verkrachting. De weinig overgebleven vruchtbare vrouwen moeten zo een soort dienstplicht vervullen. De serie speelt zich af in een dystopische wereld, maar doet je toch even nadenken over de toekomst. Sommige dingen zouden echt ooit wel eens kunnen gebeuren.

14. BoJack Horseman

*Seizoen 4 – Netflix

Toen Netflix het eerste seizoen van BoJack Horseman lanceerde had het nooit durven vermoeden dat de serie over een depressief paard dat leeft in een mensenwereld waar dieren en paarden door elkaar lopen zo’n succes zou worden, maar tegenwoordig komen we regelmatig een artikel tegen dat analyseert waarom BoJack Horseman de beste hedendaagse animatiereeks is die er momenteel te vinden is.

BoJack blijft seizoen na seizoen zoeken naar wat hem gelukkig kan maken. Geld en succes deden het niet. In dit seizoen wordt hij steviger dan ooit geconfronteerd met zijn verleden doordat hij de zorg voor zijn demente moeder op zich moet nemen en blijkt hij een dochter te hebben waar hij geen weet van had. Daarnaast wordt de politieke situatie absurder dan ooit wanneer uitgerekend Mr. Peanutbutter zich in de race gooit om gouverneur te worden.

15. Fargo

*Seizoen 3 – Netflix

Is het doek dit jaar over Fargo gevallen? Het derde seizoen kan wel eens het laatste zijn, maar de serie heeft zeker nog niet aan niveau moeten inboeten. Het derde seizoen was op allerlei manier weer verrassend en toch vertrouwd. De glansrol was er deze keer voor Ewan McGregor, die twee rollen voor zijn rekening nam. Hij speelde de beide broers Emmit en Raymond Stussy. Zoals altijd gebeurt er een moord die je niet ziet aankomen. In dit derde seizoen moet je daar wel een paar afleveringen op wachten.

Andere nu al legendarische figuren zijn Nikki, een jonge vrouw die onder voorwaarden vrij is gelaten uit de gevangenis, een rol van Mary Elizabeth Winstead. En Varga, een mysterieuze zakenman die je maag wel enkele malen zal doen keren, gespeeld door David Thewlis. We mogen ook de politie-inspecteur, gespeeld door Carrie Coon, niet vergeten. Van begin tot eind zit je op het puntje van je stoel om de spannende scènes te volgen. Een serie die nog niet over zijn houdbaarheidsdatum is gegaan, maar misschien is het verstandig om op een hoogtepunt te stoppen.

16. Alias Grace

*Seizoen 1

Alias Grace was zo’n reeks op Netflix waar we vooraf niets van verwachtten, maar die ons wel heel erg bijgebleven is. Alias Grace start in 1859. Op dat moment is Grace (Sarah Gadon), nog steeds een jonge vrouw, al vijftien jaar geleden veroordeeld voor moord, hoewel ze zich daar niets meer van herinnert. Haar zaak heeft de interesse gewekt van de gerespecteerde Amerikaanse psychiater Simon Jordan (Edward Holcroft).

Alias Grace is gebaseerd op een roman van Margaret Atwood, die we sinds dit jaar allemaal verbinden met haar roman The Handmaid’s Tale. Ook Alias Grace is in wezen een verhaal over vrouwen die ten onder gaan in een mannenmaatschappij.

Ondanks alle miserie is Alias Grace tegelijkertijd schrijnend én mooi. De acteerprestaties staan in het algemeen op een torenhoog niveau, maar vooral Grace is een wondermooi personage. Het fijne aan Alias Grace is dat we, net als in het echte verhaal, nooit te weten komen of ze schuldig, medeplichtig of onschuldig is. Er worden aanwijzingen gegeven in elke richting, maar het is aan de kijker zelf om een oordeel over Grace te vellen.

17. 13 Reasons Why

*Seizoen 1 – Netflix

De meest besproken reeks van het jaar moest natuurlijk ook in dit lijstje staan. Ook al was het zeker niet één van de beste, Netflix heeft er in elk geval een risico mee genomen. Zoals altijd met controversiële dingen zijn er minstens zoveel fans als haters, en heel wat mensen hebben de serie intussen gezien.

Iedereen weet op voorhand al hoe de serie eindigt: het hoofdpersonage Hannah pleegt zelfmoord. Daarmee hebben we dus geen spoiler op je afgevuurd, want daar gaat de serie over. De dingen die een vrolijk meisje tot zo’n luguber einde hebben gedreven.

Ze vertelt het verhaal aan de hand van cassettes die telkens een mogelijke reden voor haar zelfmoord belichten. Waar de controverse dan rond draaide? Dat je Hannah uiteindelijk uit het leven ziet stappen. We zijn wel benieuwd hoe ze het tweede seizoen gaan aanpakken. De kans lijkt ons klein dat die reeks eind 2018 in ons lijstje zal staan.

18. Godless

*Seizoen 1 – Netflix

Nog een portie vrouwelijke emancipatie in Godless, want deze westernreeks speelt zich af in een stadje dat noodzakelijkerwijs geregeerd wordt door vrouwen nadat diens echtgenoten zijn omgekomen in een mijnramp. Godless is per definitie interessant omdat er weinig western gemaakt wordt tegenwoordig. Zeker op televisie is het een genre dat je bijna niet te zien krijgt.

De grootste kritiek op Godless was dat het te traag zou gaan, maar net dat gegeven is één van de sterke punten van de reeks. Godless geeft alle ruimte aan karakterontwikkeling waardoor de acteurs stuk voor stuk kunnen schitteren. Bovendien is de serie ook een streling voor het oog, met het opspattende water bij het oversteken van de rivier aan het einde van de eerste aflevering als hoogtepunt.

19. Gent-West

*Seizoen 1 – VIER/Telenet

Telenet

Deze serie is voor veel kijkers iets voor 2018, aangezien VIER de reeks dan zal uitzenden. Maar wie Play More heeft, kon ze al in het voorjaar bekijken. Ze werd aangekondigd als de Vlaamse Orange is the New Black, maar wij kunnen intussen stellen dat Gent-West veel meer is dan dat. Als de Netflix-reeks intussen ver van z’n originele verhaal is afgeweken, dan zien we hier een andere kant van een vrouwengevangenis. De Vlaamse ‘Piper’ heeft immers meer problemen.

Op die manier zit er ook zeker Vlaams drama in de serie verweven, maar toch hebben de makers heel goed naar buitenlandse voorbeelden gekeken. Eigenlijk is de serie gebaseerd op de Australische tegenhanger Wentworth. Seks, naakt en geweld worden niet geschuwd, maar zonder dat dit het verhaal verstoort. Gilda De Bal is overigens de bitch van dienst. Intussen is al een tweede seizoen besteld.

Telenet

20. Curb Your Enthousiasm

*Seizoen 9 – HBO

Larry David is terug van weggeweest en verdorie, wat zijn we daar blij om! De reeks loopt al sinds 2000, een eeuwigheid dus, en nam na zijn achtste seizoen in 2011 een pauze. Een periode van herbronning heeft Larry David de inspiratie gegeven voor een negende seizoen en ook een tiende komt er al zeker aan.

Aan het uitgangspunt is niks veranderd: Larry David speelt zich nog steeds een uitvergrote versie van zichzelf: een man die zich altijd in nesten weet te werken omdat hij bij ergernissen en misverstanden zijn mond niet kan houden.

Wat Curb Your Enthusiasm zo leuk maakt, is dat we allemaal stiekem een klein beetje Larry David zouden willen zijn. Opkomen voor jezelf! Je ergernissen uiten! Ook het uitgangspunt van dit tiende seizoen is heel erg fijn: Larry David heeft een toneelstuk klaar – Fatwa genaamd – en na een promomoment bij Jimmy Kimmel en wat ondoordachte uitspraken wordt er effectief een fatwa tegen hem uitgesproken. Hoe Larry daarmee omgaat is de rode draad doorheen het seizoen, maar ondertussen werkt Larry zich natuurlijk ook nog in andere omstandigheden in de nesten. Het tiende seizoen is aangekondigd voor 2018.

21. The Crown

*Seizoen 2 – Netflix

Netflix

Eigenlijk was The Crown één van de beste series van 2016, maar door de releasedatum in december hebben veel mensen de reeks pas dit jaar gezien. Intussen is het tweede seizoen beschikbaar en dat bouwt voort op dezelfde magistrale manier. Het is één van de duurste series ooit gemaakt en dat zie je voortdurend. Uiteraard kan je het leven van Queen Elizabeth II niet gaan filmen in Buckingham Palace, dus moesten voor alle locaties overtuigende alternatieven gezocht of gemaakt worden.

The Crown verdiende stukken beter tijdens de Emmy Awards dit jaar, want ook hoofdrolspelers Claire Foy en Matt Smith hadden een prijs verdiend. Als dit een film was geweest, dan zou het Oscars geregend hebben. Hier en daar hoor je wel eens dat mensen niet kijken omdat het koningshuis hen niet interesseert, maar maak dan een uitzondering voor deze serie. Ze toont immers dat een mes langs twee kanten snijdt en het leven van een royal bol staat van opofferingen. De Queen zou overigens zelf een trouwe kijker van de serie zijn.

22. The Good Place

*Seizoen 2 – NBC

Na die gigantische plottwist op het einde van het eerste seizoen (die we hier uiteraard niet gaan verklappen) vroegen we ons af hoe het nog verder kon gaan met The Good Place. Het goede nieuws is: het tweede seizoen, dat nu halfweg is, heeft nog niets aan originaliteit en spitante humor moeten inboeten. Vooral Kristen Bell als Eleanor, Ted Danson als Michael en – in een bijrol – Manny Jacinto als Jason hebben ons al doen schateren van het lachen. Laat die tweede seizoenshelft maar starten!

23. Better Call Saul

*Seizoen 3 – Netflix

Netflix

De spin-off van Breaking Bad is voor sommige kijkers intussen al beter dan die serie zelf. En terecht, want na drie seizoenen zijn we echt van Saul Goodman gaan houden. In het derde seizoen gaan de perikelen met zijn broer verder, en moet hij er met een schorsing alles aan doen om geld te blijven verdienen. Daar komen zijn kwaliteiten als oplichter natuurlijk goed van pas.

24. Mindhunter

*Seizoen 1 – Netflix

Netflix

Mindhunter is het nieuwe Netflix-speeltje van David Fincher, een reeks waarvan de grootmeester ook vijf afleveringen zelf regisseert. De insteek van Mindhunter is ontzettend boeiend. We bevinden ons in de tweede helft van de jaren 70 en volgen Holden Ford, een FBI-agent die de redenen achter misdaad steeds minder lijkt te begrijpen en steeds meer begint te beseffen dat psychologie weleens de ontbrekende factor zou kunnen zijn in het begrijpen van seriemoordenaars.

Hij besluit om samen met Bill Tench zijn collega’s duidelijk te gaan maken dat de factor psychologie niet overschat kan worden in hun werk. In tweede instantie gaan ze ook seriemoordenaars interviewen om zo meer inzicht te krijgen in de psyche en die kennis te gebruiken in toekomstige zaken.

Hoewel David Fincher ons in de openingsscène meteen middenin de actie dropt, is Mindhunter vooral een reeks waarin veel nagedacht wordt over wat ongeweten is, over de “waarom?”-factor. We krijgen dus een stevige dosis psychologie en criminologie voor de kiezen en toch is Mindhunter ook spannend. Een tweede seizoen is al aangekondigd en zal zich afspelen in Atlanta.

Netflix

25. Sneaky Pete

*Seizoen 1 – Amazon

Amazon

2017 is ook het jaar dat Amazon Prime in België z’n videodienst beschikbaar heeft gemaakt. Zo kregen we er een aantal nieuwe series bij naast het ruime aanbod van Netflix. Maar hoewel Amazon goedkoper is, hebben we eigenlijk te weinig gekregen. Zo moeten de meeste series, en dan nog hun Originals, het zonder Nederlandstalige ondertitels doen. De beste nieuwkomer op Amazon was voor ons wel Sneaky Pete, een reeks over bedrog die nooit te zwaar aanvoelt.

Eigenlijk is Pete een gedetineerde die nog steeds achter slot en grendel zit. Maar hij heeft een celgenoot die zowat alles over z’n leven vertelt, en wanneer hij vrijkomt besluit hij zijn identiteit aan te nemen. Er zijn immers criminelen naar hem op zoek om geld terug te eisen. De misdaadbaas wordt overigens gespeeld door Bryan Cranston, Walter White uit Breaking Bad. Om z’n nieuwe leven te doen slagen, moet de nieuwe Pete eerst de familie van de echte Pete overtuigen.

Amazon

26. New Girl

Seizoen 6 – FOX

Het zesde seizoen van New Girl was ontegensprekelijk het mooiste. Het seizoen start wanneer Nick vroeger dan verwacht terugkeert, precies op hetzelfde moment waarop Jess weer beginnen worstelen is met haar gevoelens voor hem. In deze reeks zetten meerdere personages grote stappen in de strijd met het volwassen worden en komen er meer grote gevoelens aan te pas zonder dat New Girl ook maar één seconde sentimenteel wordt. Er komt nog een zevende mini-seizoen, bestaande uit acht afleveringen, ter afronding van het geheel.

27. Tabula Rasa

*Seizoen 1 – Eén

Eén

Op het einde van het jaar zond Eén nog een Vlaamse serie uit die zelfs Beau Séjour misschien in de schaduw zet. Veerle Baetens is één van de bedenkers van de reeks en ze speelt zelf de hoofdrol van Mie, een jonge vrouw die voortdurend dingen vergeet. Nu zit ze midden in een verdwijningszaak, en zij is zelf één van de verdachten. Ze zou de laatste zijn die de vermiste persoon gezien heeft, maar ze kan hem totaal niet meer herinneren.

De negen afleveringen kennen eigenlijk nooit een dipje, en de serie pakt zelfs halverwege de reeks uit met verrassende plotwendingen. Een psychologische thriller van internationaal niveau, daar zorgt ook de mysterieuze locatie voor. Hallo Netflix, we hebben er nog eentje voor jullie!

28. Homeland

*Seizoen 6 – Showtime

Het zesde seizoen van Homeland was weer helemaal bij de tijd, op die vrouwelijke presidente na dan. Dat laatste was waarschijnlijk een verkiezingsmisrekening van de schrijvers, maar dat gezegd zijnde: Elizabeth Marvel zorgt met haar rol van president elect Keane wel voor het meest verfrissende nieuwe personage.

Aan het begin van het zesde seizoen lijkt Carrie haar leven eindelijk op orde te hebben en woont ze samen met haar dochter in relatieve rust in Brooklyn. Ze werkt voor een organisatie die moslims verdedigt die problemen krijgen met de Amerikaanse overheid en werkt officieus ook als adviseur voor de nieuwe president. Dat combineert ze met regelmatige bezoekjes aan Quinn, die in een revalidatiecentrum verblijft. Maar natuurlijk zal ze zich ook nu weer (ongewild) in een wespennest inwerken. Het zevende seizoen van Homeland start op 11 februari.

29. Atypical

*Seizoen 1 – Netflix

Lachen met autisme, het zou eigenlijk niet mogen. Maar Atypical doet het op een hartverwarmende manier. Uiteraard is het leven van zo’n tiener niet eenvoudig, en dat van zijn entourage ook niet.

In de acht afleveringen van het eerste seizoen zien we hoe een jonge kerel het vrouwelijke geslacht leert kennen. Eigenlijk is hij verliefd op z’n veel oudere therapeut, dus kiest hij er een ander meisje uit om mee te oefenen.

Intussen zet ook z’n jongere zus haar stappen in het echte leven, maar zij houdt telkens rekening met het feit dat haar broertje haar nodig kan hebben. Een leuke familieserie die nooit over de schreef gaat en de problematiek met respect benadert. Netflix heeft dan ook samengewerkt met een expert om deze serie zo correct mogelijk tot stand te brengen.

30. The Leftovers

*Seizoen 3 – HBO

HBO

Het derde seizoen van The Leftovers zit erop en daarmee meteen ook de hele reeks. Het uitgangspunt het eerste seizoen was dat 2% van de wereldbevolking op een onverklaarbare manier verdween. Waarna zich een reeks ontwikkelde over rouw, zingeving en religie.

Het briljante tweede seizoen draaide rond de toestroom naar een stadje waaruit niemand verdwenen was, als een nieuw bedevaartsoord. Het derde seizoen speelt zich drie jaar later af en sluit opnieuw meer aan bij het eerste seizoen: er wordt afgeteld naar de verjaardag van de verdwijningsdag en het voorspelde einde van de wereld.

The Leftovers is televisie voor geoefende tv-kijkers. Dat klinkt pedant, maar het is wel zo: The Leftovers is best moeilijke televisie, wat meteen de reden is waarom deze serie nooit aansluiting heeft gevonden bij een groot publiek. Wij zullen The Leftovers altijd blijven koesteren om wat het was en vonden vooral het tweede seizoen memorabel goed.

HBO
Meer
Lees meer...