Tweeling die eerste bitcoinmiljardairs waren met geld van Facebook verliezen 285 miljoen euro op enkele dagen tijd

Nu de waarde van bitcoin alsmaar daalt, zitten sommige bitcoininvesteerders met de handen in het haar. Ook de Winklevoss-tweeling, de eerste bitcoinmiljardairs, moet zware verliezen incasseren. 

Tyler en Cameron Winklevoss kochten in 2012 maar liefst 120.000 bitcoin. Een slimme investering, volgens de tweeling. En dat bleek ook. In december van 2017 werden ze zo de eerste (gekende) bitcoinmiljardairs. Maar de afgelopen dagen heeft de tweeling een pak van z’n ‘kapitaal’ verloren. Zowat alle cryptomunten zakten als een pudding in elkaar. Bitcoin, dat een aantal maanden geleden nog op 20.000 dollar per munt afklokte, zakte zo onlangs voor het eerst in enorm lang weer onder de 10.000 dollar. Die crash kostte de Wiklevoss-tweeling nu een pak geld.

350 miljoen verloren

Daardoor heeft de tweeling al zo’n 350 miljoen dollar verloren op een paar dagen tijd. Persbureau Bloomberg schat dat het vermogen van de tweeling al met zo’n 37 procent gedaald is.

Vorig jaar zeiden de broers nog in de New York Times dat ze hun bitcoin niet zouden verkopen, wat er ook gebeurt: “We zijn er nog altijd van overtuigd dat dit één van de beste investeringen in de wereld is en dat de komende decennia ook zal blijven.”

Begin december, toen één bitcoin nog zo’n 11.500 dollar waard was, waren de broers technisch gezien de eerste bitcoinmiljardairs. Maar zelfs na de crash kan de tweeling zich nog steeds in de handen wrijven. Ze kochten de munten aan amper 10 dollar per stuk, dus ook na het ineenzakken van de markt hebben ze hun initiële investering nog steeds verduizendvoudigd.

Facebook-miljoenen

Hoe kwam de tweeling aan al dat geld om die bitcoin te kopen? De tweeling richtte in 2004 samen met Divya Narendra de sociale netwerksite ConnectU (toen nog HarvardConnection) op om de studenten van de Harvard University met elkaar in contact te houden. In de maanden voor de lancering zat de tweeling een paar keer samen met Mark Zuckerberg. Hij zou hen helpen met het verbeteren van de code van hun sociale netwerk. Maar een maand voor de lancering van ConnectU lanceerde Zuckerberg zijn eigen sociale netwerk, Facebook (toen nog TheFacebook).

Toen de gebroeders Winklevoss daar achter kwamen, sleurden ze Mark Zuckerberg voor de rechtbank omdat hij hun originele idee gestolen zou hebben en bovendien hun code gebruikt zou hebben voor zijn sociale netwerksite, Facebook.

In 2008 kwam de zaak tot een schikking. Zuckerberg betaalde 65 miljoen dollar aan de tweeling. Met een deel van dat geld kochten ze de 120.000 bitcoin aan 10 dollar per stuk. De hele case werd uitgebreid in beeld gebracht in de film The Social Network.

Meer
Lees meer...