Muzbnb: ons zegt het niet veel. Maar het Amerikaanse bedrijf biedt in de Verenigde Staten al langer halal-overnachtingsaanbiedingen aan. Een concept waar naar verluidt vraag naar was, gezien de groei die het bedrijf de laatste tijd heeft gemaakt. En Muzbnb wil uitbreiden en lanceert zijn diensten nu ook in Europa, meer bepaald Zwitserland.
En die lancering liep niet onopgemerkt. “Muzbnb kan je vergelijken met Airbnb“, aldus de directie in de Zwitserse krant Le Temps. “Maar het richt zich specifiek op een islamitische markt.” Is dat dan nodig, vragen velen zich nu af, want Airbnb biedt kamers aan zonder ontbijt of drank en eten tout court, toch?
“De accommodaties die op Muzbnb worden aangeboden, garanderen onder meer de aanwezigheid van een koran en gebedstapijten”, countert de directie die vraag. “Tevens wordt aangegeven dat in het pand de consumptie van alcohol en varkensvlees absoluut verboden is. Bovendien moet eventuele beschikbare voeding volgens halalvoorschriften bereid zijn.”
Specfieke behoeften
Volgens de bedenkers van Muzbnb is er wel degelijk nood aan een moslimversie van Airbnb. “Ons aanbod is helemaal aangepast aan de religieuze behoeften van de islamistische reiziger. Nu voelen moslims zich via Airbnb te vaak gestigmatiseerd. In sommige gevallen wordt namelijk door de verhuurder aangegeven, expliciet of impliciet, dat aan moslims liever niet wordt verhuurd. Dat doen wij bij Muzbnb expliciet niet. “Bij ons wordt aangegeven dat ook niet-moslims welkom zijn!”
En die markt is blijkbaar booming. “De wereld telt 1,6 miljard moslims. Daarvan is 50 procent jonger dan dertig jaar. Twee jaar geleden hebben 121 miljoen moslims een reis gemaakt. Tegen het einde van dit decennium kan wellicht op 160 miljoen islamitische reizigers worden gerekend. In totaal vertegenwoordigt die groep, alle uitgaven inbegrepen, een bestedingsbudget van ongeveer 220 miljard dollar.”
Kritiek
Niet iedereen in Zwitserland is echter blij met het komst van Muzbnb. Saïda Keller-Messahli, presidente van het Zwitserse Forum Pour un Islam Progressiste, zegt de komst van Muzbnb geen goede zaak te vinden. “De website promoot een parallelle maatschappij en sektarisme”, aldus Keller-Messahli.
Volgens haar is ook de Amerikaanse Moslimbroederschap bij het project betrokken. Ook Pascal Gemperli, president van de Union Vaudoise des Associations Musulmanes, is sceptisch. Volgens hem zou iedereen vrij moeten zijn om te reizen zoals hij zelf wenst, maar moet er wel opgelet worden dat men niet in een zeepbel geïsoleerd raakt.
Niet uniek
Er duiken sinds een tijdje wel meer Airbnb-klonen op die zich toespitsen op een specifieke markt. Zo is er al Noirbnb, dat zich oorspronkelijk op een Afro-Amerikaans publiek richtte, maar ondertussen ruimer mikt. Ook bestaat Jewgether, dat zich toespitst op joodse reizigers. En holebi’s kunnen ook al langer terecht bij Misterb&b dat gay(friendly) logementen aanbiedt. En nu dus ook Muzbnb. Al is in Zwitserland niet iedereen opgetogen met de komst van het bedrijf.