CD&V beleeft een rotcampagne. Er zat niets anders op dan te erkennen dat de 800.000 Arco-spaarders hun centen niet terugkrijgen: Belfius gaat (voorlopig) niet naar de beurs. Maar er was meer. In Antwerpen bleek een CD&V-kandidaat op de lijst een drugssmokkelaar. En het was vooral de afwikkeling van de crisis die opviel: voorzitter Wouter Beke (CD&V) sleurde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) mee in de miserie, terwijl kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) nog meer zout in de wonde strooide.
Je kan zo van die dagen hebben dat alles tegen zit. Gisteren was het er zo eentje voor Kris Peeters (CD&V). Het grote dossier waarop zijn partij zich geprofileerd had, de compensatie van Arco-spaarders, bleek niet meer te redden. De beursgang van Belfius wordt immers uitgesteld, en daarmee kan ook een compensatie voor de Arco-spaarders niet langer doorgaan. “Ik denk dat we nu aan de Arco-coöperanten nog even geduld moeten vragen, ze hebben al veel geduld gehad. Ik hoop dat ze dit kunnen begrijpen”, gaf Peeters als uitleg.
Binnen de regering viel geen goed woord te horen over Peeters’ houding. Want het was hij die al die tijd de beursgang van Belfius had tegengehouden in het voorjaar, toen de aandelen van de banken wereldwijd op hun toppunt stonden. Hij wilde expliciet het dossier koppelen aan een regeling voor Arco, en eiste garanties dat de 800.000 beleggers compensaties zouden krijgen. “Had hij zich toen wat flexibeler opgesteld, dan hadden we dit probleem niet gehad. Nu moet hij op de blaren zitten”, zo was te horen.
Ook voor premier Charles Michel (MR) is de niet-beursgang een mislukking. Als een centrumrechtse regering er al niet in lukt om een bank opnieuw te privatiseren, wie dan wel, is de vraag. Maar Belfius kwam dus in zwaar politiek vaarwater terecht toen CD&V een koppeling met Arco maakte in het dossier.
De christendemocraten hadden nochtans zwaar ingezet op Arco. Al sinds 2008 ligt het dossier op tafel. Ook in vorige regeringen drongen ze aan op een regeling, maar deze keer stond het ook heel expliciet in het regeerakkoord. Daarvoor betaalde CD&V ook een prijs.
Maar het geld moest van ergens komen natuurlijk. En vermits Arco ooit quasi al haar beleggingen verloor toen Dexia overkop ging, leek een ‘commerciële vergoeding’ vanuit de opvolger van Dexia logisch: bij de beursgang zou Belfius dus mee een compensatiefonds voor Arco spekken.
De regering had daarvoor een complexe constructie uitgedacht. Het fonds kreeg geld van Beweging.net (het vroegere ACW), van de staat en van Belfius zelf. En daarnaast kwam er 400 miljoen nog eens van Belfius, die een soort ‘superdividend’ ging uitkeren net voor ze naar de beurs trok.
Het probleem van Europa
Alleen, er was één probleem met die constructie: Europa zou die kunnen afschieten als zijnde illegale staatssteun. Daarover ontstond al snel gehakketak. “Een goedkeuring van Europa is niet nodig”, stelde Kris Peeters. Waarop de Europese Commissie liet weten “dat dat wel nodig is”. De directie van Belfius eiste zo’n fiat van Europa. Dat, en de belabberde beurskoersen van de banken, kelderde het dossier. In het voorjaar zou zo’n beursgang tot een miljard euro meer hebben opgebracht.
Peeters herhaalde gisteren nog eens: “Ik blijf mijn engagement naar die 800.000 coöperanten verder nakomen.” Maar de vraag is of dat nog kan lukken in deze legislatuur. De bankaandelen lijken niet plots terug te gaan stijgen. En Europa moet dan nog altijd goedkeuren. Peeters gaf meteen aan dat “als CD&V deel uitmaakt van de volgende regering, ik ook dan zal strijden voor de Arco-coöperanten.”
Antwerpse campagne sputtert verder
Ondertussen rijdt de kiescampagne in Antwerpen zich behoorlijk vast voor CD&V. Uitgerekend gisteren kwam daar het nieuws dat een CD&V-kandidaat is opgepakt voor drugshandel. Het gaat om een man mat Albanese roots, Rediart Cankja (41). Hij had de 46ste plaats van de CD&V-lijst in Antwerpen. De Franse politie betrapte hem met liefst 3 kilo heroïne in zijn auto.
Boegbeeld Peeters was uitgerekend over drugs zwaar in aanvaring gekomen met burgemeester Bart De Wever (CD&V). De arrestatie van Cankja smaakte daarbij bijzonder bitter.
De Wever liet vorige week immers weten dat hij zich grote zorgen maakte: drugsgeld infiltreert in de Antwerpse politiek, zo stelde hij in de Volkskrant. “Ik durf te zeggen: in Antwerpen staan we op de rand dat men zich ook politieke invloed aan het inkopen is.”
Beke zet Geens in de wind
Daarbij wees de N-VA-voorzitter z’n rivaal Peeters fors met de vinger. Die was immers op de Turnhoutse baan binnengestapt bij een vishandelaar die volgens De Wever “is veroordeeld voor wapenhandel, mensenhandel en drugshandel”. “En Peeters presteerde het daar om te zeggen: ‘Het is hier toch helemaal niet slecht, het valt hier veel beter mee dan Bart De Wever beweert'”, zo stelde de burgemeester. “Ken uw stad, als je hier campagne komt voeren”, beet De Wever Peeters toe. Die stelde “dat de uitbaters van de viswinkels geschandaliseerd zijn”.
Maar met de CD&V-kandidaat als heroïnesmokkelaar lijkt de theorie van De Wever bewezen. Meteen duwde CD&V-voorzitter Wouter Beke fors terug. “Onze mensen in Antwerpen hadden vertrouwen in iemand die vertaler-tolk bij de politie is. Dat lijkt me niet zo vreemd. Je denkt toch niet meteen dat hij een drugstrafikant is?”, kaatste hij de bal terug naar de politie, en haar korpschef in Antwerpen, die dicht tegen de burgemeester staat. Peeters deed er een schepje bovenop: “Hoe komt het dat journalisten eerst op de hoogte waren?”.
Maar zo kreeg de eigen minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), de wind van voren, ‘dankzij’ z’n eigen voorzitter. Het screenen van de tolken valt onder zijn bevoegdheid. Al valt hierbij de vraag of de man ooit opgemerkt zou zijn bij zo’n screening: hij had een blanco strafblad en onbesproken reputatie tot z’n arrestatie. Extra pijnlijk is ondertussen een foto op de Facebookpagina van de man, waarbij minister Geens poseert met de bewuste vertaler-tolk: de twee ontmoetten elkaar in het kader van het Diversiteitsnetwerk van CD&V.
Peeters op de foto met zus van bekende drugsbaas
En het leed was nog niet geleden. Er dook ook een foto op van Kris Peeters met Mehdia Govers, de zus van drugsdealer Omar Govers. Govers en zijn zus hebben samen een pastabar, die vorige week door rivaliserende bendes beschoten werd. Hijzelf zit in de cel, hij kreeg vijf jaar wegens dealen. Op zich niets ernstig, maar de zoveelste uitschuiver van Peeters in de stad. Op de deur van de zaak blonk bovendien tot voor kort een verkiezingsaffiche van CD&V.
Het toemaatje van de dag kwam dan nog van CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert, de rechtervleugel van de partij. Die slaagde erin om de uitspraak te lanceren dat “als je als partij minderheidsgroepen ‘ontsluit’, je een groter risico neemt”. Hij kreeg meteen de hele goegemeente over zich heen, over de aangebrande uitspraken.
CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi tweette terug: “Zodra je je uitspreekt over minderheidsgroepen, weet je best waarover je spreekt.” Bogaert moest later op de avond in De Afspraak door het stof, een gevoel dat bij CD&V ondertussen bekend smaakt.
Zodra je je uitspreekt over minderheidsgroepen, weet je maar best waarover je spreekt.
— Sammy Mahdi (@SammyMahdi) 10 september 2018