De relschoppers die de nationale betoging in Brussel ontsierden kunnen op bijzonder weinig begrip rekenen. Terwijl vakbond ABVV het nog vooral wil hebben over de betogers die zich wél hebben gedragen, zijn de reacties bij ACLVB en AVC scherper. Volgens de politie zaten bij de relschoppers dronken havenarbeiders en anarchisten.
“Wij veroordelen dat mensen gewond geraken en dat zaken van mensen vernield worden”, reageert Rudy De Leeuw van de socialistische vakbond ABVV aan de VRT-nieuwsdienst. “Er zijn 120.000 betogers die correct gemanifesteerd hebben. En het zijn die mensen die wij vertegenwoordigen,” aldus De Leeuw, die het heeft over agitatoren van buitenaf.
Scherper zijn de liberale vakbond en de christelijke vakbond. Jan Vercamst van ACLVB zegt dat de herrieschoppers niet thuishoren in de vakbond, en vindt hun daden “jammer voor de mensen die voor een eerlijke zaak naar Brussel komen”. Ook bij Marc Leemans van ACV is er geenszins begrip. “Met of zonder mensen van de vakbond erbij, wij distantiëren ons hier volledig van”, klinkt het.
Voor de camera’s van VTM spreekt De Leeuw over “een groep van een paar honderd mensen die zich laten opjutten door agitatoren”, terwijl ook hier Leemans veel scherper is: “Absoluut te verwerpen, absoluut te veroordelen, zelfs als daar mensen zouden bij geweest zijn van de vakbond. Dit kan niet.”
Volgens de politie liepen al in het begin van de manifestatie dronken havenarbeiders mee, die aan het einde van de betoging werden vergezeld door anarchisten. De politie heeft de rellen gefilmd om de beelden later te kunnen gebruiken.
Nieuwe acties
Na de betoging zaten de vakbondsleiders meer dan een uur samen met het kernkabinet, dat geen toegevingen deed. Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stelt de mogelijkheden te gaan aftasten voor overleg met vakbonden en werkgevers, en ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon stelt in Ter Zake te willen overgaan tot overleg.
Premier Charles Michel zegt aan de nieuwsredactie van VTM het geweld onaanvaardbaar te vinden. “Betogen is een democratisch recht, geweld gebruiken niet”, aldus de premier, die aangeeft dat over de indexsprong niet meer te praten valt. De onderhandelingsruimte is echter wel “enorm” over onder meer de pensioenhervorming en de arbeidsmarkt, luidt het.
Toch achten de vakbonden het onwaarschijnlijk dat andere geplande acties worden afgeblazen. Het gaat dan om maandagstakingen vanaf 24 november, en die worden mogelijk grimmiger dan vandaag. Bijvoorbeeld in Antwerpen: “Omdat we dan in onze thuishaven zitten, denk ik dat de confrontatie harder zal zijn,” zegt de Antwerpse havenarbeider Marc Mouzicos aan de VRT-redactie. Ook hij veroordeelt nochtans de rellen. “Geweld is nooit goed. Geweld kan je nooit goedkeuren”, klinkt het. “Maar het is altijd maar bezuinigen en bezuinigen, en ze gaan het altijd maar bij de zwakkeren halen. Op de duur zeggen de mensen: ‘Genoeg is genoeg, en we gaan het geld halen waar het zit’.”
Volgens de laatste berichten zouden bijna 30 herrieschoppers zijn opgepakt, en raakten 60 mensen gewond. Van hen moesten 24 naar het ziekenhuis.