Vrouwen uit Saoedi-Arabië mogen eindelijk reizen zonder toestemming van een man

Een nieuw decreet in Saoedi-Arabië stelt dat vrouwen eindelijk mogen reizen zonder dat ze daarvoor de toestemming moeten krijgen van een man. Daarnaast kunnen ze ook zelf een paspoort aanvragen en kunnen ze zelf een geboorte, huwelijk of scheiding aangeven.

Stel je voor dat je als vrouw telkens wanneer je op reis wil, daar eerst de toestemming van een man voor nodig hebt. Het klinkt absurd, maar het is de realiteit voor Saoedische vrouwen. Maar niet lang meer, want een nieuw decreet, dat binnenkort in werking treedt, stelt mannen en vrouwen gelijk wat betreft het aanvragen van paspoorten en reizen in het algemeen.

Voogd

Tot op heden moesten vrouwen voor heel wat zaken toestemming krijgen van een voogd. Deze voogd is een echtgenoot, een vader of eender welke andere man. Zonder de toestemming van een man konden Saoedische vrouwen dus bijna niets.

Maar dankzij het nieuwe decreet zullen vrouwen enkele dingen kunnen beslissen zonder de toestemming van een man. Zo zullen vrouwen ouder dan 21 zelf een paspoort kunnen aanvragen en daarna zelf kunnen reizen, zonder de toestemming van hun voogd. Daarnaast zullen ze ook zelf een geboorte, huwelijk of scheiding kunnen aangeven. Maar om te trouwen moeten ze wel nog steeds toestemming hebben van een man.

Autorijden

Saoedi-Arabië, vrouwen autorijden
GettyImages

Het is niet de eerste vrouwvriendelijke wet die er komt in Saoedi-Arabië. Eerder besliste de Saoedische leider kroonprins Mohammed bin Salman al dat vrouwen mogen autorijden.

Bin Salman kondigde in 2016 al aan dat hij tegen 2030 de economie wil transformeren en dat vrouwen daarbij een belangrijke rol zullen spelen. Zo wil hij dat het aandeel vrouwen in de arbeidsmarkt van 22 procent oploopt tot 30 procent.

Rahaf Mohammed al-Qunun

Rahaf Mohammed al-Qunun
Rahaf Mohammed al-Qunun / GettyImages

Eerder dit jaar nog vluchtte de 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun weg uit Saoedi-Arabië. Daarbij haalde ze de onderdrukking van vrouwen aan als het grootste argument om haar land te verlaten.

Ze probeerde in Australië te geraken, maar zat uiteindelijk vast in een hotel in de Thaise hoofdstad Bangkok. Daar zocht ze internationale hulp en kreeg ze uiteindelijk asiel in Canada.

Meer
Lees meer...