American Song Contest krijgt geen nieuwe editie in 2023

Het blijft voorlopig bij één editie van de American Song Contest, de Amerikaanse versie van het Eurovisiesongfestival. In 2023 zal er namelijk geen nieuwe wedstrijd georganiseerd worden. Dat heeft organisator Christer Björkman gezegd. Hij hoopt wel dat de American Song Contest in 2024 kan terugkeren.

Na jaren speculeren, kreeg het Eurovisiesongfestival in 2022 eindelijk een Amerikaanse tegenhanger. Het had wat voeten in de aarde met NBC werd toen een zender gevonden om de American Song Contest te organiseren. Bij de productie waren onder andere Emmy-winnaar Ben Silverman (The Office, Jane The Virgin) en Christer Björkman betrokken.

Die laatste was bijna 20 jaar verantwoordelijk voor Melodifestivalen, de razend populaire Zweedse voorronde van het Eurovisiesongfestival. Het is ook hij die samen met enkele landgenoten in 2018 een bedrijf oprichtte met als doel het Songfestival naar andere delen van de wereld te brengen. Ze verkregen daarbij de rechten voor Noord- en Zuid-Amerika.

AleXa

Aan de eerste – en voorlopig enige editie deden 56 nummers mee. Het ging om één inzending voor iedere Amerikaanse staat, vijf overzeese gebieden en de hoofdstad Washington D.C.. Zij zouden vanaf 21 maart 2022 in vijf voorrondes strijden voor een plaatsen in één van de twee halve finales en uiteindelijk in de grote finale van 9 mei. Presentatoren van dienst waren Snoop Dogg en Kelly Clarkson.

De overwinning ging uiteindelijk naar K-popster AleXa met Wonderland voor de staat Oklahoma. Zij haalde het overtuigend voor Riker Lynch, ooit nog te zien in Glee, met Feel the Love voor Colorado. De derde plaats was weggelegd voor voormalig The Voice-winnaar Jordan Smith met Sparrow voor de staat Kentucky.

Tegenvallende kijkcijfers

Hoewel de American Song Contest op een groep trouwe fans kon rekenen, vielen de kijkcijfers over het algemeen tegen. Dat het programma geprogrammeerd stond tegenover een gevestigde waarde als American Idol hielp daarbij ook niet. Toen leek de toekomst van de American Song Contest al onzeker en dat is nu dus ook bevestigd. Het was Christer Björkman die dat zei aan het Spaanse Euromovidas.

Meer
Lees meer...